Maria Amér efter överraskningen: "Fanns inte i tanken"

Smittskyddsläkaren Maria Amér är Årets gotlänning 2020, överraskad med blommor och diplom efter en riktig blåsning. ”Väldigt hedrande och väldigt oväntat”, säger hon, rent av aningen rörd.

Smittskyddsläkaren Maria Amér har under 2020 och 2021 varit i händelsernas centrum på Gotland. Nu har hon blivit utsedd till Årets gotlänning - ett tydligt tecken på att gotlänningarna verkligen uppskattat det hon gjort under året.

Smittskyddsläkaren Maria Amér har under 2020 och 2021 varit i händelsernas centrum på Gotland. Nu har hon blivit utsedd till Årets gotlänning - ett tydligt tecken på att gotlänningarna verkligen uppskattat det hon gjort under året.

Foto: Montage/Dennis Pettersson/Malin Stenström/David Skoog

Visby2021-01-27 16:30

2020 kom att bli ett märkvärdigt år för oss alla, men kanske särskilt för Maria Amér.

Som nytillträdd smittskyddsläkare i januari, sedan Sven Montelius gått i pension, hade hon planerat det som en halvtidstjänst i relativ anonymitet. Den andra halvtiden skulle hon fortsätta arbeta kliniskt på infektionskliniken.

Men så blev det som bekant inte, Maria Amér blev Gotlands egen Anders Tegnell. 

Ingen fråga var för liten och ingen var för stor att ställa kring smittan och hur vi medborgare skulle, och ska, förhålla oss till den.

Ständigt i fokus, massor av möten, telefonsamtal från oss journalister; vad tycker du om this, vad tycker du om that?

En rivstart, så klart, och därefter bibehållet tempo (och avstånd).

Vid lunchtid på onsdagen överrumplades hon av beskedet att Gotlands Tidningars och Helagotland.se:s läsare röstat fram henne till det pris som årligen delats ut sedan 2011. En jätteseger blev det, 49 procent av rösterna.

Peter Lindvall, regiondirektören, hade ställt upp som mullvad. Ett snabbt inkallat avstämningsmöte bokades i Region Gotlands representationslokal i rådhuset på Visborg.

Och där satt de i godan ro med varsin lunchlåda – kycklingspett! – när ett jättegrattis plötsligt inträdde i lokalen.

Hon slöt ögonen, skakade lätt på huvudet av förvåning, sade så:

– Oj, väldigt hedrande och oväntat, det fanns liksom inte med i tanken när jag fick tjänsten som smittskyddsläkare.

I den artikel där Maria Amér presenterades som en av fem kandidater sade hon sig hedrad redan av att vara nominerad av läsare och jury.

”Samtidigt är det oerhört sorgligt att vi drabbats av en pandemi med allt vad det fört med sig av personligt lidande och ekonomiska förluster” sade hon där.

Och så är det så klart.

Utnämningen har ett skimmer av lättja och glädje över sig, men bakgrunden är i det här fallet dyster. Pandemin har ändrat spelplanen för hela världen, alla har vi tvingats ställa om vår vardag, vissa har mist sina nära.

Att från en dag till nästa ha gått från relativ anonymitet till fixstjärna för gotlänningarna har inte bekommit henne nämnvärt, verkar det.

– Det ingår i min roll och det är vad jag behöver göra nu, vara ansiktet utåt och förmedla fakta och vad som gäller kring pandemin. Och vi är många som gör det här jobbet tillsammans.

Hur vet du allt du vet?

– Tja, jag gör vad jag kan för att hålla mig påläst och uppdaterad och förmedla det till gotlänningarna.

Du kallades hit för ett möte med Peter Lindvall och Eva Nypelius, var det på något sätt märkligt?

– Lite grand, ändå. Jag har ju haft en dragning för regionstyrelsen på förmiddagen. Men vi har täta kontakter och jag hade fått en del intressanta frågeställningar som jag tänkte resonera kring.

Jamen då kan du ju förmedla dina tankar här istället, hur är läget på ön?

– Det är jättebra att vi kommit igång med vaccinationerna, och att vi ser minskad smittspridning i samhället. Också att vi behöver hålla kvar blicken utåt och förstå att vi behöver hålla i de här råden och restriktionerna en tid framöver.

Maria Amér kommer, liksom alla andra som fått utmärkelsen, så småningom att prisas i ett mer offentligt sammanhang. Vilket det blir är oklart.

Man kan rent av säga att det är hon själv som har kommandot. Det är ju faktiskt hon som tillåter eller ställer in våra offentliga möten.

Årets gotlänning 2020

I år var även följande nominerade: Körledaren Sofie Pettersson, verksamhetsledaren för Visby centrum Magnus Olsson, konstnären Eva Hållsten som ägnar sig åt att hjälpa människor på flykt samt fotbollsspelaren Villiam Dahlström.

Dessa har tidigare fått priset; 2011: Micke Erixon, 2012: Ted Ljungqvist, 2013: Jane Lindell Ljunggren, 2014: Birgitta du Rietz, 2015: Anna Jakobsson, 2016: Lena di Corsi, 2017: Jakob Larsson och Johannes Hallbom, 2018: Johan Larsson, 2019: Marie Nilsson Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!