Maria Modig blir ny chef för kultur- och fritidsförvaltningen

Nya chefen för kultur- och fritidsförvaltningen har en bred bakgrund inom kultur- och fritidssektorn i Göteborg. Nu ser hon fram emot sitt nya uppdrag på Gotland.-  Det är en fantastisk ö och ett jätteutmanande jobb, säger Maria Modig.

Maria Modig. Öns nya kultur- och fritidschef besökte Gotland under medeltidsveckan 2010, i dåtida utstyrsel. Foto: Mats Falck

Maria Modig. Öns nya kultur- och fritidschef besökte Gotland under medeltidsveckan 2010, i dåtida utstyrsel. Foto: Mats Falck

Foto:

Visby2011-01-20 04:00

Maria Modig, områdeschef för kultur- och fritidsverksamheten i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg, blir ny chef för kultur- och fritidsförvaltningen efter Lars Danielson som går i pension. I början av april kommer hon att börja sitt nya jobb på ön.

-  Det känns väldigt roligt. Det är jätteviktiga frågor jag ska jobba med. Det finns så mycket att göra inom det här området, som samtidigt påverkar hela samhället positivt.

Maria Modig är 70-talist och kommer ursprungligen från Linköping, men har sedan 1993 bott i Göteborg och arbetat inom Göteborgs stad. På somrarna har hon varit en av de återkommande besökarna på Gotland.

Bungemuseet, Fornsalen och medeltidsveckan är några av kulturupplevelserna hon hunnit med. Nu ser hon fram emot att, tillsammans med man och dotter, flytta till Gotland och att bo här året runt.

Enligt Maria Modig är kultur och fritid viktiga delar i samhället som bidrar till tillväxten. På ett individplan är områdena viktiga för utvecklingen av självkänsla och en tro på den egna förmågan.

I Göteborg har hon bland annat jobbat med att utveckla ungdomsverksamhet och att engagera unga som hamnat i utanförskap i Angered. Att utveckla och driva projekt är en positiv utmaning tycker hon.

-  Jag brinner för ungdomar och jag har varit med och startat mycket. Allt måste inte ske inom kommunen. Det finns stora möjligheter att samarbeta med andra i samhället, till exempel bostadsbolag, polis, socialtjänst och ideella organisationer.


Idrott och kultur
Hon har själv spelat teater, och skrivit och regisserat föreställningar för ungdomar och teatersällskap. Men det är inte bara kulturdelen av det nya uppdraget som hon brinner för. Hon är även engagerad inom fritidssektorn. När hon själv sportar blir det ofta löpning eller inlines.

-  Jag tycker att god hälsa är viktigt. Någon gotlänning kanske såg mig när jag åkte inlines mellan Katthammarsvik och Lummelunda i somras, säger hon.

Nu ser hon fram emot att jobba i ett nytt sammanhang på Gotland.

-  Jag kommer från en stor organisation där det är långt mellan brukarna och de politiska topparna. Nu känns det roligt och som en utmaning att jobba i ett mindre sammanhang. Jag har hört att Gotland har över 900 föreningar, det är imponerande många och en viktig kraft, säger Maria Modig.

Klart är även att gotlänningen Anders Jolby återvänder till regionen. De senaste åren har han varit administrativ chef vid Riksantikvarieämbetet. Tidigare har han varit bataljonschef på P18 innan han blev avdelningschef inom socialförvaltningen. Han tar vid som ny servicedirektör efter Annica Winberg som flyttar från ön. Han tillträder sin nya tjänst den 1 maj.

- Jag är en tillgänglig och synlig ledare som vill ta till vara medarbetarnas engagemang. Jag trivdes väldigt bra under min tid på kommunen, som jag tycker har en bra syn på både medarbetarskap och ledarskap, säger Anders Jolby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om