Restriktionerna är hävda och folk vimlade i helgen åter på gator och torg. Visbydagen har efter 25 års firande vuxit till en storhelg med fyra dagars program, även om lördagen hade flest av de över 100 programpunkterna.
För många började dagen med att hänga över repen vid någon av flera större loppisar. En av de som gjorde ett riktigt fynd var själaglada samlaren Fredrik Glas utanför Vårdklockans kyrka.
– Det här är en bönpall som jag gav 100 kronor för. Folk har stått och bett om olika saker på den i 150 år, det är rätt coolt, säger han och visar hur två av benen sågats av, för att få den rätta vinkeln när människor knäböjt i kyrkan.
Föll på knä mot altaret gjorde också Helena Ekwall och Petter Werner, nyinflyttade i Stenkyrka. Efter sex år tillsammans passade de under Visbydagen på att viga sig. Domkyrkokaplan Cecilia Nyberg var en av två präster som tillsammans med två organister, vaktmästare och en administratör stod redo för spontanbröllop och drop-in i Visby domkyrka.
Med mängder av rosenblad strödda över kyrkogolvet och röda ballonghjärtan i bänkarna tågade det nygifta paret ut till kantor Linn Smitterbergs pampiga orgeltoner. Helena, numera Werner i efternamn, var märkbart rörd:
– Det känns jättebra! Jag känner mig lite överrumplad – på ett positivt sätt. Det var helt fantastiskt!
För kyrkan är det första gången man erbjuder drop in-vigslar just under Visbydagen.
– Vi samarbetar med Visby Centrum för att vara en del av lokalsamhället. Det här är kärlek, hopp och glädje. Alla vill inte ha det stora, många tycker om den här formen av vigsel och då blir det av, säger Cecilia Nyberg och förklarar hur brudparen kan välja ur en meny med psalmer och musik.
Betydligt poppigare toner fyllde Adelsgatan med flera hundra personer när den numera årliga catwalken bjöd på synnerligen oväntat besök. Bland klädmodeller från tio butiker dansade ett 20-tal tomtar från Nordiska tomtemötet in i full mundering.
– Vi dricker mycket kaffe och visar upp oss för att sprida glädje när vi har årsmöte för Sveriges tomtegille, säger den gotländske tomten Håkan Thornell, även han från Stenkyrka.
Bland tomtarna som hoade inför häpna, både vuxna och barn, fanns deltagare från Åland, Norge, Danmark och fastlandet, såväl från Skåne som från norr där Jokkmokkstomten kom längst norrifrån.
I Visbydagens program ingår också Kulturnatten, med mängder av musik, konst och andra inslag. Till de mer udda hör konstnärerna Rosalie Hevius och Lisa Thunberg, som under parollen "Håll klaffen på dig Madame Korrekt" jobbar mot det alltför perfekta och mot präktighet.
– Vi brinner för att jobba med psykisk ohälsa och vi vill bjuda in till "artjam" där man får igång prat mellan generationerna, säger Rosalie Hevius.
Mellan bryggerivisningar, soppa i Botan och stadvandringar med guider från Gotlands museum njöt Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson i solen. Han är mer än nöjd med årets upplaga av Visbydagen, som blev något helt annat än den coronaanpassade helg som ändå kunde firas i fjol.
– Mixen av olika programpunkter är helt otrolig och det unika är att hela programmet byggs av Visbybor och gotlänningar, både av privatpersoner och företag. Det känns fantastiskt, säger han.