Inför skolstart hade Wisbygymnasiet förberett matsalen med skyltar som påminde om smittorisken, avståndsmarkeringar på golven, plexiglas över matkantinerna och rikligt med handsprit. Men med 1 500 elever som matgäster uppstod ändå trängsel tidvis.
– Många elever är medvetna om smittorisken, men ibland tappar man det här och glömmer bort att man ska hålla avstånd. Och det gäller inte bara gymnasiet utan samhället i stort. Det är väl inte för inte som vi har fått skärpta råd, säger Martin Magnusson, enhetschef vid avdelning måltid.
Sedan läsårsstarten har därför elevflödena till matsalen mätts och en schemaomläggning genomförts för att sprida ut måltidsbesöken. Dessutom har öppentiderna förlängts. Idag serveras lunch mellan 10.30 och 14.00.
– Det är ett bättre flöde nu och nu finns det alltid lediga platser, berättar förstekocken Cia Hellström.
Men det finns elever som upplever att det är fortsatt trångt i matsalen, särskilt när det serveras populära maträtter.
– Det funkar bättre nu jämfört med i början av terminen, men ibland är det jättetrångt och nästan som att folk glömt bort att det är en pandemi. Andra dagar är det bättre, säger Wilda Swedborg som går andra året på hotell- och turistprogrammet.
Hur kan skolan lösa den här trängseln då?
– Jag vet inte riktigt, men kanske att de skulle vara lite strängare och påminna mer om att hålla avstånd. Vi hänger ju varje dag med varandra och då är det lätt att glömma bort sig, säger Wilda.
Från gymnasiets sida har det en tid framförts önskemål om matsalsvärdar som kan hjälpa till att påminna om handsprit och avstånd under luncherna. Och det ser nu ut att bli verklighet.
– I och med att badhusen begränsat öppentiderna i det här skärpta läget har jag just fått veta att vi får hit medarbetare från badhusen för en introduktion som matsalsvärdar nu under tisdag, avslöjar Martin Magnusson.
– De kan gå in och stötta i matsalen några timmar varje dag från måndag till fredag.
Planerna på att sätta in matsalsvärdar tycker Wilda låter som en god idé, men hon vill också passa på och tipsa skolledningen om en annan åtgärd som kanske skulle kunna ge effekt.
– Jag tycker kanske att vi kunde ha mask i skolan också. Jag vet att det inte skyddar helt och hållet, men det skulle kännas tryggare och bli som en påminnelse om pandemin, säger hon.