Med en månad kvar lockade julen storpublik

När röda mattan rullats ut strömmade tusentals besökare till Wisby Strand för att mingla och få en försmak av julen. "Heja på folk är roligt", säger Anna-Karin Svensson.

Tusentals besökare fyllde i helgen Wisby Strand för att handla julklappar och umgås. Att träffa bekanta var för många minst lika viktigt som att få en försmak av julen.

Tusentals besökare fyllde i helgen Wisby Strand för att handla julklappar och umgås. Att träffa bekanta var för många minst lika viktigt som att få en försmak av julen.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-25 10:00

Medan kön med besökare ringlar genom entrén spelar Frälsningsarméns kårledare Kalle Ljungholm julmelodier på trumpet. Den kommande månaden ska klappar och pengar samlas in för att 350 hushåll ska få råd att fira någon form av jul.

– Det går bra, det kommer många barn också med julklappar och lägger under granen, säger Ulla Cargelius och skramlar med Frälsningsarméns välfyllda bössa.

Doften av kaffebröd och julgodis hänger över ett välpyntat Wisby Strand där röda mattan rullats ut för att möta anstormningen. Redan under de första timmarna på lördagen lockades 2 000 till årets stora julmarknad. Totalt under helgen kom drygt 4 000 besökare och försäljningen gick bra.

– Här går det strålande och det är riktigt roligt. Folk är så glada och mössan gör sitt till, säger Barbro Andersson från Tingstäde, iförd en hemstickad julgransmössa med belysning.

Men lika viktigt som att handla är att träffa släkt och krama om vänner i vimlet på en julmarknad. "Tjena" och "Men hej, är du här!" hörs mellan försäljarna.

– Att träffa folk är jättekul! Och se vilket otroligt utbud vi har av fantastiska saker på den här ön. Alla på fastlandet skulle bara veta hur duktiga vi är på Gotland, säger Gunnel Samuelsson som haft en körig dag med körsång på morgonen och kören NS på kvällen.

Även tomtefar och tomtemor, Sören Mård och Lena Rann Uhlin, har fullt upp. De hejar på alla barn och berättar sagor, en och annan vuxen vill också bli fotograferad i tomtens famn.

– Jag har kommit till Gotland bara för den här julmarknaden, och så för min väninna Viviann Karlssons skull, säger Camilla Artinger och får årets julkort fixat.

En kram byts mellan vännerna Helena Månsson och Mona Siltberg, på marknaden för att handla julklappar.

– Jag har köpt böcker och salladsdressing som jag ska ge bort, säger Mona Silberg.

Gotlandsböcker är storsäljare som årets julklapp. Roland Olsson signerar sin bok, fylld av 1800-talsnyheter från öns alla socknar, medan Boy Larsson samlar berättelser om folk och fattigstugor.

– Titta, här är Flask-Pelle – han kunde äta 15 potatisar och lyfta 100 kilo med bara tänderna! berättar Boy Larsson för hänförda besökare.

Med precis en månad kvar till jul är en annan storsäljare nyckelringen med texten "Andas" ingraverad i skinn. För många blir den en påminnelse om att just andas och ta det lite lugnt i julstressen.

Redan utanför marknaden spred försäljarna julstämning.  Många ville ha en gran eller krans till advent.
Redan utanför marknaden spred försäljarna julstämning. Många ville ha en gran eller krans till advent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om