Landets butiker började rea ut varor i mellandagarna någon gång i mitten av 1960-talet och traditionen har fortsatt sedan dess. Vissa butiker startar redan på juldagen men de flesta affärerna i Visby började på annandagen. Men de bistrare tiderna verkar få gotlänningarna att tänka ett extra varv innan de köper något, trots att det är rea.
– Klart man får tänka till lite extra när allt blir dyrare, man får se om sitt hus lite mer då. Men det är klart man passar på om det finns något man vill ha som är på rea, säger Johannes Persson som inte var ute efter något särskilt under annandagen, utan hade följt med sin partner till Elgiganten.
Han tycker också att mellandagsrean har förändrats över åren.
– Den är inte är lika viktig längre som den var förr. Då passade man verkligen på mer än vad man gör nu, för nu är det rea redan innan jul.
Där får han medhåll av Josefine Wahlqvist, som var med familjen på Östercentrum.
– När man var liten, då var man inne jättetidigt på morgonen och stod i kö, för då var det rea på riktig. Nu är det ju rea innan rean, så det är ju en förändring, säger hon.
Josefine Wahlqvist hade inte tänkt att gå på rean, men hamnade ändå på Östercentrum efter att ha hjälpt sin mormor som bor i stan. Och då passade hon och familjen på att handla.
– Vi har fyndat en pusselmatta och nu ska jag leta efter ett spel.
Hur har det sämre ekonomiska läget påverkat dina konsumtionsvanor?
– Man tänker efter en gång extra: Vad behöver jag och vad behöver jag inte?, säger Josefine Wahlqvist
Även Niclas Larsson, som åkt till Elgiganten för att titta på en dator, påverkas av den högre prisnivån i samhället.
– Man har väl lite bättre koll på vad man behöver och inte behöver.
Vad betyder mellandagsrean nu för tiden?
– Jag tror att folk håller i pengarna mer i dag än man gjort förut. Men rean har väl en viss betydelse.
För handeln kan mellandagsrean och de andra kampanjerna och prissänkningarna få konsekvenser, det menar konsumtionsforskaren Gabriella Wulff vid Centrum för konsumtionsforskning. Hon har studerat reorna inom klädbranschen och menar att sänkta priser ger företagen mindre vinstmarginaler och då måste de sälja ännu mer för att gå med den vinst de räknat med.
– Det blir helt enkelt en väldigt ond cirkel, som är starkt sammankopplad med både överproduktion och överkonsumtion, sade hon i ett pressmeddelande inför förra årets rea.