Messias blir premiärverk för nya organisten

Peter Alrikson är ny organist i Domkyrkan. Under hans ledning ska Sankta Maria Oratoriekör framföra Händels Messias i domkyrkan.

I trappan upp till orglarna har domkyrkans organister gått upp och ner genom historien. Nu är det Peter Alriksons tur.

I trappan upp till orglarna har domkyrkans organister gått upp och ner genom historien. Nu är det Peter Alriksons tur.

Foto: Hanna Dockson

Visby2019-09-28 09:00

Sedan september är domkyrkans nya organist på plats i Visby. Han såg uppdraget som ett ärofyllt uppdrag. 

– Jag tar möjligheten när den kommer. Jag tror att det är en väg att hitta mening och lycka i livet genom att ta chanser när de kommer, säger Peter Alrikson.

En tjänst som organist i en av Sveriges finaste domkyrkor får man inte hux flux. Det har varit provspelningar och hård utgallring innan tjänsten var i hamn. När nu domkyrkan är hans arbetsplats så rör han sig där med andakt. 

– Jag känner att det fortfarande är mycket att smälta och ta in. Inte bara för att det är en mäktig plats. Det tar tid att hitta sina rutiner, liksom att hitta i notbiblioteket, säger Peter Alrikson. 

Framförallt är det just det ärofyllda uppdraget som vilar på hans axlar. 

– Jag tänker mycket på mina föregångare när jag går i trapporna upp till de två orglarna. Stegen som har vandrats minst tusen gånger före mig och nu är det jag som får gå här, säger Peter Alrikson. 

Hans föregångare hade sitt rum granne med orglarna, men så vill inte den nya organisten ha det. 

– Nej jag vill sitta med de andra på ett vanligt kontor. Sedan övar jag förstås också, säger Peter Alrikson. 

De stora orglarna ska inte bara underhållas utan även spelas på. 

– Jag har en väldigt stor respekt för kyrkorummet och vad det betyder för människor. Därför känns det helt fel att jag skulle sitta och öva när kyrkans besökare är här. Jag föredrar att spela på kvällarna när kyrkan är stängd, säger Peter Alrikson. 

Kyrkorummet förhöjer enligt honom det musikaliska skapandet. Just nu har han fullt upp med att uppgradera biblioteket med olika verk. Några så tidiga som strax före 1700-talet som ska vara särskilt passande för en av kyrkans orglar. 

– Visby är ett viktigt steg i karriären när det gäller möjligheten att få framföra musik på hög nivå. Om det finns pengar så kan man betala duktiga musikanter och solister, säger Peter Alrikson.

Han har två körer som han precis har börjat arbeta med. Det största verket kommer Sankta Maria Oratoriekör att framföra den 7 december. På repertoaren står Händels Messias, vilket är helt på Peters initiativ. I dag består kören av 20 personer, men han hoppas att några tenorer och basar ska ansluta. 

– Det går inte att börja med en okänd kompositör eller verk när man ska starta upp en kör, säger Peter Alrikson.

Det finns mycket noter att bläddra i på den förra organistens skrivbord, men han föredrar sitt eget kontor i församlingshemmet.
Det finns mycket noter att bläddra i på den förra organistens skrivbord, men han föredrar sitt eget kontor i församlingshemmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!