Middag med integration på menyn

Genom Invitationsdepartementet möttes familjerna De Maecker och Al Afyouni för första gången, över en middag. Ett möte som gav mersmak.

Ett pratglatt gäng samlades för att äta middag i familjen De Maeckers kök.

Ett pratglatt gäng samlades för att äta middag i familjen De Maeckers kök.

Foto: Vilda Engström

Visby2019-11-12 11:00

Det blir trångt i hallen i familjen De Maeckers villa i södra Visby, när den syriska familjen Al Afyouni kommer på besök för första gången. Trots språkliga utmaningar och att de aldrig har träffats förut, tar samtalet fart direkt. Redan innan sällskapet hunnit förflytta sig in i köket har de ringat in en gemensam bekant. En stund senare visar det sig att Mohammad Al Afyouni precis har börjat i sexan på Solberga, där Cecilia De Maecker är lärare. 

Tanken med den ideella organisationen Invitationsdepartementet, som nyligen etablerat sig på Gotland, är att människor ska bidra till integration genom att äta middag ihop. Med hjälp av en app kan personer som är etablerade i Sverige och pratar flytande svenska komma i kontakt med personer som är nya i Sverige och/eller vill bli bättre på svenska, att bjuda hem på middag. 

– Kom in så får ni lite rabarberbubbel och grönkålschips, säger Cecilia.

– Är det spenat, undrar mamma Maryam Al Afyouni.

– Nej, det är grönkål. Det är modernt i Sverige, säger Cecilia.

På menyn hemma denna kväll står köttbullar på nötfärs, kokt potatis, gräddsås, lingonsylt, granatäppelsirap och till efterrätt chokladmousse – Stefaan är trots allt belgare. Både han och Cecilia vet hur det är att möta ett nytt språk. Stefaan flyttade till Sverige för 20 år sedan och Cecilia har fått lära sig flamländska för att kunna kommunicera med makens släkt.

– Det blir mycket fel och mycket tok, men jag kan bli arg och jag kan skoja på flamländska, säger Cecilia.

Familjen Al Afyouni har varit i Sverige i två år,  men är alldeles nyinflyttade i Visby. För en dryg vecka sedan gick flyttlasset från Hemse för att Lana ska slippa busspendla till Wisbygymnasiet varje dag. En vinst för alla i familjen, utom för pappa Hassan Al Afyouni som nu får ta bussen till praktikplatsen på ett snickeri i Levide.

– Jag har jobbat som snickare i 35 år, berättar Hassan, som tror att det kommer att räcka med några veckors introduktion i yrket.

Desto trögare har det varit att få träna på språket.

– Vi i familjen behöver ha kontakt med personer som pratar svenska, men det är svårt, säger pappa Hassan och föreslår 7-åriga Saga De Maecker ett byte:

– Jag lär dig arabiska och du lär mig svenska.

Det blir istället Maryam som senare under middagen lär Sagas storasyster Sofia några ord på arabiska, innan sällskapet bryter upp och skiljs åt, några nya ord och bekantskaper rikare.

Salladen föll Maryam Al Aftouni i smaken.
Salladen föll Maryam Al Aftouni i smaken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!