Allt var i princip klart för att sätta spaden i marken, men utbyggnaden blåstes av och planerna lades på hyllan. Nu begär hälso- och sjukvårdsnämnden 13 miljoner kronor i extra anslag för det stoppade projektet.
– Det är pengar som flyttas från investeringsbudgeten till hälso-och sjukvården, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso och sjukvårdsnämnden.
Nu är planen att nya paviljonger ska lösa problemen för akuten. Den beskrivs som en "långsiktig tillfällig lösning". De nya byggnaderna kommer att placeras mot havet och de mottagningar som finns på plan tre ska flyttas dit. Därefter ska de tomma utrymmena byggas om för att kunna lösa akutens utrymmesbehov.
– Det är 2 000 kvadratmeter i tre plan som kommer till. Vi ställer dit färdigbyggda moduler som sedan ansluts till de övriga delarna av sjukhuset, säger Mats-Ola Rödén.
För att få till en permanent lösning har förvaltningen nu fått i uppdrag att ta fram en fastighetsutvecklingsplan för lasarettet. Det gjordes en förstudie om akutmottagningens behov av nya lokaler 2015, därefter har ytterligare två utredningar gjorts.
– Den lösning vi nu gör innebär två års planering och sedan åtta års byggtid.
Blir steget efter detta att bygga ett helt nytt sjukhus?
– Det är en sak som man måste överväga.
På 80-talet då lasarettet projekterades var det 12 000 besök per år och byggnaden konstruerades för att klara 15 000 besök årligen. I görs 24 000 årliga besök.