Vita skjortor, beigea byxor och röda slipsar pryder kongresshallens scen.
Sätt maskinen igång, Herr Kapten! sjunger manskören samtidigt som en uppklädd publik väntar med förväntan. Det väntas årsstämma för Gotlandsbolaget. En elegant och festlig tradition där menyn och vilken gåva som väntas ofta hamnar i fokus.
Farväl! Farväl! På den gungande färd! klämmer manskören i och lämnar sedan scenen. Kvar står ett bord med tre platser öronmärkta för Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, Ann-Marie Åström, ordförande i styrelsen, och bolagets ekonomichef Ulrika Hellberg.
– Jag undrar om det kan vara rekord i deltagande, inleder Håkan Johansson.
Wisby strand och kongress är till det närmaste fullt och glädjande siffror kommuniceras. Resultatet för bolaget vändes under 2023 och istället för en förlust som rapporterades 2022 uppgick rörelseresultatet nu till 161 miljoner kronor.
En anledning till att skutan kunnat vändas är bland annat lägre drivmedelspriser, beslutet att pausa Hansa Destinations och justeringen av biljettpriserna för Destination Gotland, menar Håkan Johansson.
Aktiekursen har haft en kraftig kurva uppåt det senaste året, där första toppen kom i samband med att Molslinjen meddelat att de inte lämnat anbud på Gotlandstrafiken. Den andra kom häromdagen, då Gotlandsbolagets köp av DFDS linje mellan Oslo-Fredrikshavn-Köpenhamn kommunicerades.
Nyheten avhandlas först av allt under årsstämman.
– Det är en av de största affärerna genom vår historia, säger Håkan Johansson från podiet och berättar vidare att deras vision om nollutsläpp.
De två fartygen som medföljer i köpet byggdes på 90-talet och benämns på stämman som "gamla damer". Maskineriet ska därför ses över, berättar Håkan Johansson.
En aktieägare frågar hur satsningen, som kostar över 600 miljoner, finansieras varpå Håkan Johansson svarar att balansräkningen i bolaget är så pass stark, och att försäljningen av bolagets två sista tankers under fjolåret gjorde köpet möjligt.
Vidare framgår att bolagets huvudsakliga fokus är upphandlingen av Gotlandstrafiken.
– Vi har inte fått några uppgifter om andra anbud, tidsplan eller liknande, säger Håkan Johansson.
Den föreslagna utdelningen klubbades. Men vissa aktieägare menade att den hade kunnat vara större. En aktieägare som funnits med sedan 90-talet menar att utdelningen var densamma då som nu, 9,80 kronor per aktie.
– Kanske är Gotlandsbolaget det starkaste på Stockholmsbörsen, men utdelningstillväxten har varit låg, säger aktieägaren.
Den största aktieägaren Trojaborg AB och Eric D Nilsson och familj äger sammanlagt 1 532 868 A- och B-aktier, det innebär en utdelning på över 15 miljoner kronor.