Efter flera år med mager tilldelning fick Riksantikvarieämbetet i fjol tre miljoner kronor till underhållet av ringmuren. En del av har använts till att återuppbygga muren strax norr om Österport. Det har beskrivits som ett "lågintensivt ras".
– Ringmuren rasade där på 1860-talet, och ersattes då av en terrassmur. Den började ge sig för 14–15 år sedan och behövde åtgärdas, säger Johan Gardelin.
Delar av muren måste plockas ner, för att återuppbyggas med en stadigare konstruktion. Det arbetet håller på att slutföras.
Riksantikvarieämbetet får ytterligare tre miljoner till ringmuren – och det finns nya projekt.
– Delar av muren mellan Kajsarporten och Kajsartornet har sprickbildningar. Den behöver stabiliseras. Vi håller på att projektera arbetet, berättar Johan Gardelin.
De båda arbetena med muren har kunnat genomföras med den extra tilldelningen.
– Jag vet inte om det är en långsiktig satsning eller bara tillfälliga pengar. Jag hoppas att det är långsiktigt. Ringmuren är ett stort och gammalt byggnadsverk. Det finns många åtgärder som behöver göras, säger Johan Gardelin.
På senare tid har även insatser på Dalmanstornet och Tjärkokeriet gjorts. Men det är två delar av ringmuren som förvaltas av Statens fastighetsverk.
Samtidigt som ringmuren fått tre miljoner har länsstyrelsen tilldelats 9,2 miljoner kronor till kulturmiljövård. Anslaget används i första hand till kulturhistoriskt värdefulla byggnader, landskap och fornlämningar.