Polisen och länsstyrelsen gick ut hårt innan Almedalsveckan och sa att man skulle genomföra kontroller av de arrangemang som sökt och fått tillstånd att servera alkohol. Och det har man gjort.
Men man har på tre dagar bara kontrollerat ett 30-tal mingel. Länsstyrelsen, som tagit hjälp av kollegorna från Stockholm, är klar med sina kontroller. Polisen tänker dock genomföra några fler.
- Över lag har det sett bra ut. Vi har inte stoppat någon fest. Men visst har det varit några gånger där allt inte har gått korrekt till, säger Rickard Olin.
Slutet sällskap
Bland annat valde en arrangör att sluta servera alkohol efter att polisen och länsstyrelsen varit där. Vid just det minglet fanns tillstånd för alkoholservering i slutet sällskap, och därmed skulle en gästlista finnas. En lista fanns visserligen, men många som var på festen stod inte uppsatta på den.
Därmed var det i lagens mening också ett brott.
- Vi tänker inte gå vidare från vår sida. Jag vet inte om regionen tänker göra något. Från deras sida kan man dela ut en varning, eller erinran, om man inte sköter sitt alkoholtillstånd som man ska, säger Rickard Olin.
Första gången
Det är första gången som polisen och länsstyrelsen har den här typen av kontroller. Därför tycker i alla fall polisen det är svårt med gränsdragningar.
- Vi har inget att jämföra med. Men vid flera tillfällen har vi fått höra att arrangörerna själva sagt att de inte haft full koll eller inte visste om regelverket.
Men har man kommit undan med det? I vanliga fall måste ju den som söker tillstånd veta exakt vilka regler som gäller, annars dras det in.
- Ja, det har man gjort. Ska man hårddra det borde vi kanske ha gjort annorlunda. Har jag ordnat något måste jag ha koll på läget. Så är det med allt annat i livet, säger Rickard Olin.
Civilklädda
Poliserna har inte gjort kontrollerna uniformerade, utan civilklädda. Däremot har man alltid legitimerat sig först.
Den taktiken valde inte länsstyrelsen. Här försökte kontrollanterna först ta sig in, för att sedan berätta varifrån man kom.
- Jag har inte alla detaljer kring det där. Men det är ju inte vi som har gjort kontrollerna, vi har köpt den tjänsten av länsstyrelsen i Stockholm, säger Kicki Scheller, chef för länsstyrelsens folkhälsofrågor.
Precis som polisen säger hon att man till nästa år tänker bli tydligare med regelverk och information.
- Vi får ta lärdom av det som har hänt i år. Jag vet att flera som inte borde ha kommit in på tillställningar har gjort det. Så ska det ju naturligtvis inte vara, säger Kicki Scheller som ändå tycker att det har varit positivt att de har fört en bra dialog.
Rickard Olin håller med.
- Man ska inte kunna snacka sig in om det enligt tillståndet ska vara en gästlista.
- Till nästa år måste vi "fixa det som är trasigt".