Minimaria är en öppenvårdsmottagning för unga upp till 24 år. Här kan de få hjälp med frågor om alkohol och droger och hjälp med ett eventuellt missbruk. Under våren har antalet nya besök på Minimaria minskat med mer än 50 procent jämfört med samma period 2019. Det här oroar Eva Lindvall, som är behandlare och samordnare på Minimaria.
– Det finns en oro för att unga hinner få ett mer befäst missbruk och för ökad psykisk ohälsa. Dessutom kan det komma en boom när samhället drar igång igen, säger hon.
Sedan mitten av mars och fram till nu har Minimaria i Visby haft 18 nybesök, att jämföra med 42 under samma period förra året. Samtidigt ser polisen en fortsatt hög tillgång på narkotika och de har inte haft någon minskning i antalet narkotikaärenden bland unga.
– Vi har inte upplevt att narkotikasituationen bland unga har blivit bättre under pandemin. Vi är lika bekymrade som de är, säger kommunpolis Conny Johansson. Han fortsätter:
– Risken är att vi får fler som kommer lite längre innan de blir upptäckta och innan de får hjälp. Det kan ju också bli så att vi ser en ökning av unga som använder narkotika.
Exakt vad som ligger bakom det stora tappet av nybesök till Minimaria vet inte Eva Lindvall. Men hon tror att det finns flera orsaker.
– Gymnasieskolorna har varit stängda, aktiviteter inställda och mycket av föreningslivet har legat nere. Myndigheter och förvaltningar har haft få fysiska möten. Det har varit svårare för dem som möter unga att märka om någon faller ur ramen, säger Eva Lindvall.
Sedan Minimarias mottagning öppnade för fem år sedan har de tagit emot ungefär 200 unga varje år. Andelen omyndiga unga har ökat sedan starten och i dag är knappt hälften av besökarna under 18 år. Eva Lindvall menar att coronapandemin har inneburit stora förändringar för många unga. Hon uppmanar alla vuxna att vara extra uppmärksamma på hur barn och unga i omgivningen mår. Tecken att hålla utkik efter är bland annat förändringar i beteendet, hur de sköter skola/jobb, humörsvängningar och vilket umgänge de har.
– Vara nyfiken helt enkelt, säger Eva Lindvall som nu avvaktar med eventuella insatser till efter höstens skolstart.
– Vi får se om det återgår till normala eller om vi tillsammans med polis, socialtjänst och skolor måste vidta några åtgärder för att få dem att hitta hit.