Ministern bryter löftet om tredje kabeln

Tidigare i höst valde regeringen att inte avsätta medel för Energipilot Gotland. Nu backar dessutom Anders Ygeman (S) från sitt löfte att prata med Svenska kraftnät om en tredje elkabel.

Anders Ygeman (S) är energiminister.

Anders Ygeman (S) är energiminister.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Visby2019-11-23 06:09

Under fredagens Energidialog var den tredje elkabeln en het diskussionspunkt.

– Vi måste ha en tredje elkabel för att få till robustheten, så att vi kan vara med och utveckla Sverige, sa Stefan Nypelius (C), som är regionråd med energiansvar.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att verka för att Gotland ska vara ett pilotområde som går före i energiomställningen.

I sin färdplan äskade Energimyndigheten 50 miljoner kronor per år. Men i budgetpropositionen för 2020 valde regeringen att inte avsätta medel för Energipilot Gotland.

– Uppriktigt sagt blev jag inte förvånad. Men jag blev besviken, sa Energimyndighetens projektledare Mattias Eriksson under fredagens Energidialog.

I somras lovade energiminister Anders Ygeman (S) att ta upp frågan med Svenska kraftnät om en tredje elkabel. Men diskussionen har hittills uteblivit. Det har fått riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) att reagera och han har begärt att få veta om regeringen kommer att agera, vilket Gotlands Allehanda var först med att berätta.

Under torsdagen fick han ett svar, enligt Gotlands Allehanda, där Anders Ygeman förklarade att "som Lars Thomsson väl känner till bör jag som minister inte ha synpunkter i enskilda ärenden som hanteras av en myndighet".

– Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som styrs av regeringens regleringsbrev. Skrivs det in där kan det inte ses som ministerstyre, säger Lars Thomsson till GA.

Energimyndighetens projektledare Mattias Eriksson deltog i fredagens Energidialog.
Energimyndighetens projektledare Mattias Eriksson deltog i fredagens Energidialog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!