Det var en historisk dag, konstaterade Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson. Arla har fått sin första fossilfria anläggning för produktion av torrmjölk. En milstolpe för bolaget. Invigningen direktsändes via länk till mjölkbönder över hela landet, och på distans medverkade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och Arlas nya vd Kai Gyllström.
Det var andra gången på kort tid med ministernärvaro när gotländska miljösatsningar presenterades. I början av juni deltog näringsminister Ibrahim Baylan (S) digitalt när Cementas storsatsning offentliggjordes.
Utanför den nya flispannan, inhyst i en byggnad hög som ett fyravånings hus, deltog ett 40-tal personer i invigningen.
– På Gotland är vi vana att vara piloter i olika projekt, och för oss är det här en jätteviktig anläggning, sade landshövding Anders Flanking och passade på att uppmana fler att söka stöd från Klimatklivet.
2019 fick Brogas 34,6 miljoner kronor till flispannan, det största stöd som Klimatklivet beviljat till projekt på Gotland. Totalt överstiger investeringen 80 miljoner kronor. Förutom en fossilfri produktion frigörs biogas som kan användas till andra satsningar.
Tidigare har Arlas energibehov till hälften täckts av biogas, resten har varit olja och el. Framöver klarar flispannan hela energibehovet. Biogasen kan användas till annat.
– Vi började redan i fjol att ta en del till bussarna i kollektivtrafiken, och för satsningen på biogas till Gotlandsfärjorna är Arlas flispanna avgörande. Den hade inte blivit av annars, säger Brogas vd Magnus Ahlsten.
Att framställa torrmjölk är energikrävande. Mejeriet förbrukar cirka 35 GWh per år, och för att klara det behöver pannan matas med cirka 120 kubikmeter flis och annan skogsråvara varje dygn.
Med tanke på att gotländsk fjärrvärme till stor del använder skogsråvara kan man undra om det finns tillräckligt med grenar och ris framöver.
– Det har aldrig funnits mer skog på Gotland än nu. Tidigare har vi exporterat flis till fastlandet. Det finns så mycket att vi kan bygga en lika stor anläggning, säger Magnus Ahlsten.
Anläggningen består av en ångpanna med ackumulator samt två kombipannor. Kombipannorna stöttar flispannan om den inte kan öka effekten i takt med produktionens behov. Pannan har varit i drift sedan mitten av februari.
– Det har gått prickfritt hittills, säger Magnus Ahlsten.