Försvarsministern avslutade veckans totalförsvarskonferens på Gotland med ett besök på Visby lasarett. Temat var den gotländska sjukvården som del av totalförsvaret. Peter Hultqvist informerades av sjukvårdsledning och personal vid akutmottagningen om hur verksamheten ser ut i dag och hur den förväntas bli efter den planerade ombyggnaden av akuten.
Försvarsmakten har sedan återetableringen fått ett tydligare samarbete med sjukvården på ön, bland annat genom övningar. I händelse av en större olycka ska försvaret kunna hjälpa till bland annat med militärambulanser. I skisserna på den nya akutmottagningen tar man också bokstavligen höjd för att militärfordon ska kunna användas som sjuktransport.
– Vi vill dimensionera ambulanshallen för att kunna få in stridsfordon 360 som bland annat kräver fyra meters takhöjd, säger regionens beredskapsstrateg Rikard von Zweigbergk.
I dag finns nio vårdplatser på akutmottagningen. Försvarsministern kom själv med frågan om vad som händer om 40 personer samtidigt skulle skadas i till exempel en bussolycka. Akutens verksamhetschef Charlotte Kaviani:
– Vid en sådan händelse kommer vi att jobba med flöden och slussa vidare patienter i omgångar. Vi är vana vid att få prioritera patienter efter skadegrad.
Peter Hultqvist menar att sjukvårdsberedskapen på Gotland är betydligt bättre nu än bara för några år sedan.
– Man har gjort väldigt mycket. Kompetens och förberedelser är betydligt större nu än tidigare och relationen mellan försvaret och den civila sjukvården har blivit ordentligt etablerad.