Attendo-boende anklagas för olagliga hyreshöjningar

Ytterligare anhöriga riktar nu kritik mot Attendo Regementsgatan, och boendet anklagas även för att ha gjort olagliga hyreshöjningar två år i rad. "Rena misären om man skrapar på den fina ytan", säger Birgitta Calissendorff.

Christina Ohlsson och hennes mamma Birgitta Calissendorff riktar båda skarp kritik mot Attendo Regementsgatan, där Birgittas syster bor. Förutom att de är kritiska mot själva omsorgen menar de även att boendet två år i rad gjort olagliga hyreshöjningar.

Christina Ohlsson och hennes mamma Birgitta Calissendorff riktar båda skarp kritik mot Attendo Regementsgatan, där Birgittas syster bor. Förutom att de är kritiska mot själva omsorgen menar de även att boendet två år i rad gjort olagliga hyreshöjningar.

Foto: Emil Lundberg

Visby2022-09-15 07:02

För drygt två veckor sedan rapporterade GT om hur anhöriga riktade skarp kritik mot Attendos boende på Regementsgatan i Visby. De sade bland annat att städningen på boendet var "katastrof", att maten var "hemsk" och man kallade omsorgen för "ren vanvård".

– Det är förvaring av de äldre, inget hem, sade Nina Sandelius, vars pappa bodde på boendet fram till sin död i maj, och vars mamma ännu bor kvar.

Nu riktas ytterligare kritik mot Attendo Regementsgatan från fler anhöriga. Birgitta Calissendorff har sin syster Anne Marie boende på en av avdelningarna på Regementsgatan, och precis som Nina Sandelius använder hon ordet förvaring när hon beskriver boendet.

– Jag är så besviken. Det var så fint när vi var där och tittade innan min syster flyttade in, men när man kommer dit och skrapar på den fina ytan så är det rena misären där under, säger hon, innan hon lägger till:

– Själv hoppas jag att jag dör innan jag hamnar där.

undefined
Birgitta Calissendorff och Christina Ohlsson riktar skarp kritik mot Attendo Regementsgatan, där Birigittas syster bor.

Hon berättar om hur ren tvätt som knölas in i garderober, om hur man kan hitta använda blöjor under sängen och om hur hennes syster i somras satt kvarglömd mitt ute i solen när hennes man kom på besök. 

– Min syster kan inte heller ha några fina kläder på boendet, för de bara förstörs i tvätten. Jag har försökt att prata med både personalen och verksamhetschefen om allt det här, men det verkar bara rinna av dem som vatten på en gås.

Förutom kritiken mot själva boendeförhållandena menar Christina Ohlsson, dotter till Birgitta, att Attendo Regementsgatan vid två tillfällen gjort sig skyldiga till olagliga hyreshöjningar.

– Förra året fick min mosters man ett brev från Attendo som var daterat den 17 februari. Där stod det att man skulle höja hyran, och att det skulle tas ut retroaktivt från den 1 januari. Så får man dock inte göra, utan när hyresvärden vill höja hyran så måste det aviseras två månader i förväg så att det finns tid att överklaga, säger Christina Ohlsson, som själv är engagerad som representant i Hyresgästföreningen.

Hon berättar att hon via mejl tog kontakt med verksamhetschefen Beate Thyrén, som då även gav Christina rätt.

– Hon försvarade sig med att verksamheten var så ny och att de inte hade kommit in i rutinerna. Hon lovade att den retroaktiva hyra som de begärt in skulle strykas, men trots det gick ärendet hela vägen till inkasso. Det var först när jag tog kontakt med inkasso och visade dem mejlkonversationen med verksamhetschefen som ärendet avskrevs.

undefined
Attendo Regementsgatan.

Inte nog med detta, i vintras skedde samma sak igen, berättar Christina Ohlsson.

– I januari fick min mosters man ett informationsbrev där det stod att man skulle höja hyran och att man även skulle ha in retroaktiv hyra från 1 januari. När jag under ett besök hon min moster träffade verksamhetschefen och påtalade att de gjort fel igen så bad hon mig skicka ett mejl med vad det egentligen är som gäller. Det kan man ju tycka att hon borde ha koll på.

Gotlands Tidningar har varit i kontakt med verksamhetschefen Beate Thyrén, men hon vill inte svara på tidningens frågor utan hänvisar istället till Attendos presschef Linda Bengtsson. Detta trots att Thyrén uttalade sig om liknande kritik till P4 Gotland för någon vecka sedan

– Beate Thyrén behöver just nu fokusera på verksamheten, säger Linda Bengtsson kortfattat.

Vad säger du om att det riktas kritik mot Attendo Regementsgatan från ännu fler anhöriga?

– Det är jättetråkigt att de inte upplever sedda och hörda av oss, och det tar vi givetvis med oss tillbaka tll verksamheten. Samtidigt ska man komma ihåg att omsorg är svårt och att vi jobbar med människor som sannolikt gör sin sista flytt. Många gånger är det jobbigt för både de äldre och de anhöriga, och det tycker jag att man ska ta med sig in i det här.

undefined
Attendos presschef Linda Bengtsson säger till GT att hon tycker att det är tråkigt att de anhöriga inte har känt sig sedda och hörda av personalen och verksamhetschefen på Attendo Regementsgatan.

Hur kommenterar du anklagelserna om olagliga hyreshöjningar?

– Det har blivit en administrativ miss från vår sida, och jag vet att det pågår att arbete från vår sida att justera det här. 

Men hur kunde det hända två år i rad?

– Vi har gjort en administrativ miss, och vi jobbar för att det ska bli korrekt för alla boende. 

Ska det behöva vara så att verksamhetschefen ber anhöriga om hjälp med hur reglerna för hyreshöjningar fungerar?

– Det här är en administrativ miss som vi nu rättar till, säger Linda Bengtsson. 

Regler för hyreshöjning

Som hyresgäst ska man ha minst två månader på sig att framföra invändningar till hyreshöjningen från att meddelandet om höjningen togs emot. En hyreshöjning kan inte träda i kraft förrän tiden för hyresgästens rätt att invända har gått ut. Med andra ord måste en hyreshöjning meddelas senast två månader i förväg.

Allt detta regleras i kapitel 12, paragraf 54a i Jordabalken. Denna innehåller centrala regler för bland annat fastighetsrätt och hyresrätt.

Källa: Lagen.nu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!