Missade hjärnblödning efter cykelolycka

Visby lasarett missade hjärnblödning efter en cykelolycka. Nu har ett klagomål kommit in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Visby lasarett IVO-anmäls efter att ha missat en hjärnblödning i samband med en cykelolycka i augusti i år.

Visby lasarett IVO-anmäls efter att ha missat en hjärnblödning i samband med en cykelolycka i augusti i år.

Foto: Henrik Radhe / Arkiv

Visby2019-11-26 12:30

Olyckan inträffade i augusti i år och patienten fördes snabbt med helikopter till Visby lasarett. Där genomfördes enligt klagomålet en huvudröntgen utan att man kunde upptäcka något allvarligt. Dagen därpå ville läkaren skicka hem patienten trots att hen inte orkade hålla sig vaken och klagade på huvudvärk. Anhöriga stod på sig och lyckades, med en sjuksköterskas hjälp, att få ha kvar patienten på lasarettet och hen flyttades till en ny avdelning.

Vid den nya avdelningen påpekade anhöriga återigen att patienten var ovanligt trött och inte orkade vara vaken. Personalen menar att detta var på grund av medicinen som patenten fått och att patienten blev pigg igen nästa dag. Vilket hen inte blev. Under natten hittades patienten två gånger på golvet i sjukrummet, då personal missat att fälla upp sänggrindarna.

Två dygn efter olyckan togs en ny hjärnröntgen. Först då upptäcktes hjärnblödningen och patienten fördes akut till intensiven och togs sedan till Karolinska i Stockholm för operation.

Vid eftergranskning, av annan läkare, av de initiala röntgenbilderna som togs när patienten kom in till lasarettet, visade bilderna att patienten haft en färsk hjärnblödning.

IVO har tagit emot klagomålet och utreder ärendet. Vi har sökt chefsläkare Gunnar Ramstedt för en kommentar. Men då ärendet är under utredning meddelar han att han inte har möjlighet att lämna kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!