Hanna, som egentligen heter någonting annat, hade precis kommit hem från en promenad med hunden på nyårsaftonsmorgonen 2017. Hennes före detta pojkvän dyker då upp hemma hos henne för att lämna över deras gemensamma hund. Hanna ser direkt att han är påverkad av både alkohol och droger, och tycker att han är otrevlig och beter sig aggressivt. Hon ber honom upprepade gånger att lämna bostaden, men han vägrar. Då ringde hon polisen.
– Jag kände mig trängd i min egen lägenhet. Jag går in i köket och diskar, då följer han efter och jag ser hur han öppnar knivlådan och plockar fram den största kniven. Då blir jag fruktansvärt stressad och tänker "nu kommer jag dö", säger hon.
När polisen kommer går mannen in med kniven i sovrummet.
– Då säger han "du talar inte om var jag är, då dödar jag dig".
Polisen tar med sig mannen till stationen. Han släpps och bara några timmar senare är han tillbaka och bankar på Hannas dörr.
– Han bankade på ett väldigt aggressivt sätt och jag fick panik. Jag bad polisen att meddela mig när han släpptes men jag hade inte hört något. Då ringer jag polisen igen och till slut går han, säger hon, och berättar att han kom tillbaka ytterligare två gånger innan polisen griper honom utanför hans bostad.
Den misstänka mannen åtalas för två fall av olaga hot, ringa narkotikabrott och hemfridsbrott. Mannen får även sex månaders kontaktförbud. Utredningen drar ut på tiden och rättegångsdatumet blir först 17 februari i år.
Marianne Nilsson från Brottsofferjouren på Gotland, Hanna och målsägandebiträdet infinner sig i tingsrätten i god tid innan huvudförhandlingen ska börja. Med fem minuter kvar till start kommer åklagaren in i rummet där de sitter och väntar, och berättar att hon lägger ner åtalet eftersom den misstänkte blev delgiven tre dagar för sent. Det blir alltså ingen rättegång och Hannas förövare kan gå fri.
– Jag blev helt chockad. Det kändes som att jag blev spottad i ansiktet. Jag kom dit som en vinnare och gick därifrån som en förlorare, berättar Hanna.
Brottet hade en preskriptionstid på två år och gick alltså ut nyårsafton 2019. Den misstänkta mannen blev delgiven 3 januari 2020.
– Jag mådde psykiskt dåligt i månader innan rättegången. Jag har inte fått någon ursäkt, och vi blev bara lämnade där i rummet utan förklaring. Ingen pratade med oss, säger Hanna.
– Jag eller vi på Brottsofferjouren på Gotland har aldrig varit med om det här tidigare. Man undrar ju var det brustit. Hanna blir dubbelt drabbad, först blir hon utsatt för brott och sedan får hon ingen upprättelse och inget skadestånd, säger Marianne Nilsson.
Mikael Mellqvist, lagman vid Gotlands Tingsrätt, förklarar varför detta skedde:
– Vi har inte fått tag på honom i tid. Även om det kan låta som att vi hade gott om tid så fick vi in uppgifterna i höstas och då skickar vi ut brev till den tilltalade. Om vi inte får svar skickar vi en delgivningsman som fysiskt söker upp personen.
Hur vanligt är det här?
– Det inträffar lite då och då, men det är sällan det hänger på tre dagar som i det här fallet. Det är inte säkert att delgivningsmannen vet om att det var bråttom, några sådana rutiner har vi inte för att informera om det, säger Mikael Mellqvist.
Hanna och Marianne Nilsson på Brottsofferjouren har ansökt om brottsskadeersättning, och funderar kring hur de kan gå vidare med ärendet.