Häktningsförhandlingen inleddes klockan 14 på onsdagen. Redan 45 minuter innan den startade var det flera poliser på plats utanför tingsrättens lokaler i Visby. Inne i själva byggnaden väntade såväl åklagaren Henrik Olin som reportrar från TV4, SVT och Sveriges radio.
Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson var däremot inte på plats – han medverkade i stället tillsammans med sin klient via videolänk från Göteborg. När förhandlingen startade dök den misstänkte emellertid inte upp.
– Det hade jag räknat med. Jag har ringt på klockan och de sa att han skulle komma in klockan 14, sade Staffan Fredriksson.
På grund av Theodor Engströms försening sköts förhandlingen fram cirka tio minuter. När den sedan återupptogs var han med via länk – klädd i gröna kläder och med långt hår och skägg. Under den del av förhandlingen som media fick närvara vid tittade han mestadels uttryckslöst framför sig.
När åklagaren Henrik Olin gick igenom skälen till att Theodor Engström skulle häktas under den nya brottsrubriceringen satt han tyst med händerna i knät. Det var i stället hans försvarsadvokat Staffan Fredriksson som berättade om sin klients inställning till åklagarens skäl.
– Han medger att han ska vara häktad på de tidigare skälen. Han har vissa invändningar mot rubriceringen. Han medger dock vissa faktiska omständigheter vad gäller förberedelser av brottet, sade Staffan Fredriksson.
Han tillade, citerandes sin klient, att Theodor Engström ville att förhandlingarna skulle ske "inför öppen ridå", alltså att dörrarna inte skulle stängas.
– Han vill ha ut ett budskap, kommenterade åklagaren efter förhandlingen, dock förhindrad att gå in på detaljer om vad det skulle innehålla.
Tingsrätten beslutade emellertid att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar, varpå media och övriga åhörare ombads lämna rättssalen. Några minuter senare meddelade domaren att Theodor Engström häktas med den nya rubriceringen och att åtal ska väckas senast den 19 augusti. Precis innan hans mikrofon stängdes av ”gapade och väste” den misstänkte samtidigt som han tittade in i kameran.
När förhandlingen var avslutad svarade åklagaren Henrik Olin på frågor från media.
Varför fick brottet en ny rubricering?
– Jag kan inte gå in på detaljer. Men jag har varit av uppfattningen, vilket delas av tingsrätten, att det föreligger sannolika skäl. Motivbilden har riktats mot staten Sverige.
Du har tidigare nämnt att det funnits andra måltavlor, utöver Ing-Marie Wieselgren. Vilka är det?
– Jag kan inte nämna namn på den eller dem som var tilltänkta, eller vilken position eller funktion de har – det skulle kunna äventyra utredningen, sade Henrik Olin och fortsatte:
– Det finns ett omfattande material taget i beslag, både analogt och digitalt. Utredningen – som både Säpo och polisen arbetar med – pågår med full kraft. Vi vill passa på att uppmana allmänheten om att tipsa polisen. Det är viktigt att vända på alla stenar.
Enligt Henrik Olin var den rättspsykiatriska undersökning som Theodor Engström nu genomgår till en början tänkt att vara klar en månad efter det första häktningsbeslutet, men kan komma att förlängas. Vad gäller utredningen uppger han att ett ”stort antal personer” har förhörts, men att inget tyder på att någon annan person ska vara inblandad i dådet.
I häktningsframställan uppges förberedelsen till terroristbrott ha pågått från den 19 juni fram till och med dagen då mordet skedde. Enligt Henrik Olin utgör handhavandet med kniven som användes en viktig del av förberedelsebrottet.
– Att brottet skedde under Almedalsveckan är också en viktig omständighet. Politikerveckan är närmast en symbol för utövandet av demokratin i Sverige, sade Henrik Olin.
Han menar att arbetet ”i botten fortfarande är en mordutredning”.
– Jag hade använt den här brottsrubriceringen även innan den nya lagstiftningen, sade Henrik Olin och syftar på den nya terroristbrottslag som började gälla den 1 juli.
Han menar att det inte finns någon ökad hotbild mot vare sig Visby eller Gotland.
– Återigen – allt pekar på att gärningsmannen agerade ensam. Bara det faktum att han ville ha en öppen förhandling gör det ganska uppenbart att han har ett budskap som han vill nå ut med, sade Henrik Olin.
Han har under förhandlingen yrkat på yppandeförbud för samtliga personer som närvarar. Det innebär att de inte får berätta för någon om vad som skett vid förhandlingen – inte ens för journalister, trots att det i vanliga fall skyddas av den så kallade meddelarfriheten.
Enligt Åklagarmyndighetens hemsida är det ovanligt med yppandeförbud för förhandlingar. Det sker enligt myndigheten i princip enbart vid just häktningsförhandlingar och då vid ärenden som rör ”komplicerade och grova brott med stort massmedialt intresse”. Sedan tidigare har emellertid Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson belagts med yppandeförbud.
• • • • • • • • • •
BAKGRUND
Efter att läkaren Ing-Marie Wieselgren mördats på Donners plats den 6 juli häktades 32-årige Theodor Engström misstänkt för mordet. Några dagar senare ändrades emellertid brottsrubriceringen till terroristbrott genom mord samt förberedelse till terroristbrott. I samband med den nya rubriceringen tog Säpo över utredningen.
Åklagaren Henrik Olin har tidigare sagt till TT att Theodor Engström hade fler mål på plats i Visby. Utöver det har han inte velat ge några detaljer om varför mordet nu bedöms som terroristbrott.
– Vad som har framkommit är ett brott som inte enbart är riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige. Misstanken om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord avser inte brottet mot Ing-Marie Wieselgren utan mot annan person eller personer, har Henrik Olin sagt till TT.