Pool-Magnus kastar in handduken – hel familj hoppar i

Hälsan sade till slut stopp för Magnus Engström. Nya spa- och poolsäljare blir familjen Gahne. En modig satsning, i den mest krisande av alla branscher.

Både Christer Gahne och Christoffer Gahne är nya som egenföretagare. "Det är blandat, man har ju inte samma säkerhet längre", säger den sistnämnde.

Både Christer Gahne och Christoffer Gahne är nya som egenföretagare. "Det är blandat, man har ju inte samma säkerhet längre", säger den sistnämnde.

Foto: Simon Bendelin

Visby2023-01-26 12:45

34 år, över 500 sålda pooler och säkert ett par hundra spabad också. Det blev facit för Magnus Engström, grundare till Folkpool Gotland.

Han har slitit en hel del genom åren.

– Jag var bara 24 när jag började. Nu är jag helt slut i kroppen, jag mådde väldigt dåligt i fjol och vill helst leva lite längre än så här. Så nu ska jag få vara lite ledig, berättar den erfarne entreprenören.

Med tanke på orken hade han inte tänkt sälja en enda pool i fjol. Det blev 17 stycken. Året innan blev facit 42, plus 35 spabad.

Så det finns en del att bygga vidare på.

undefined
Han har upplevt flera lågkonjunkturer men inte känt sig särskilt hårt drabbad. Med de orden lugnar Magnus Engström sina efterträdare.

De som tar över, som storkoncernen Folkpools gotländska gren, är flera medlemmar i familjen Gahne tillsammans med deras kompanjon Lars-Åke Pettersson. Det stiftas flera olika bolag; tanken är att alla fakturerar timmar till ett "moderbolag".

– Det blir mest rättvist, vi vet inte hur mycket var och en kommer jobba, förklarar Christer Gahne.

Apropå bekanta, så är även Magnus Engström en sådan sedan tidigare.

– Våra familjer umgås privat, så på den vägen är det, berättar Christoffer Gahne.

En väg som även grundaren uppskattar:

– Jag är jätteglad att den här familjen kommer in, det känns helt rätt.

undefined
Både Christer Gahne och Christoffer Gahne är nya som egenföretagare. "Det är blandat, man har ju inte samma säkerhet längre", säger den sistnämnde.

Samtidigt är det ett modigt övertagande, med tanke på tajmingen. Under hösten beskrevs just denna bransch som den mest krisande av dem alla. "Nu paniksäljs de elslukande spabaden", skrev TT i september.

– Våra tankar på det här började för längre sedan, säger Christer Gahne.

Känns det nervöst med tanke på hur läget har ändrats?

– Det är klart att det finns en oro. Nu sticker ju biljettpriset på färjan iväg också. Men här finns det samtidigt ett väldigt inarbetat kundregister, svarar brodern Christoffer.

Tanken är att en eventuell nedgång i nyförsäljning kompenseras med behovet av service och uppdatering, hos dem som redan köpt.

– Trenden är att man vill spara energi, till exempel med ett sol-folie som håller kvar värmen, säger Christer Gahne.

– Och effektivare värmepumpar. Eller en ny, frekvensstyrd cirkulationspump, där kan man verkligen få ner förbrukningen, tillägger brodern Christoffer.

undefined
Hemmapooler och spabad anses vara bland de första sakerna vi slutar köpa, alternativt gör oss av med, i kristider. Å andra sidan finns det en marknad i att effektivisera och uppdatera dem som finns.

Bröderna har redan varit på de första utbildningarna hos Folkpool och fler ska det bli. Men Magnus Engström kommer också att finnas kvar och hjälpa till ett tag.

– Vi har mycket att lära oss av honom. Sedan får vi se hur det går, helt enkelt, konstaterar Christer Gahne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!