Häktet i Visby drabbat av mögel och fuktskador

När det regnade i september upptäcktes det att vatten läckte in på häktet i Visby. Just nu pågår sanering och provtagningar för att hitta fukt och mögel i fastigheten. Något som skapar oro bland personalen.

Jimmy Nyberg, skyddsombud vid häktet i Visby, hoppas att ledningen agerar skyndsamt om de nya proverna skulle visa på allvarlig mögelskada.

Jimmy Nyberg, skyddsombud vid häktet i Visby, hoppas att ledningen agerar skyndsamt om de nya proverna skulle visa på allvarlig mögelskada.

Foto: Sofie Regnander

Visby2021-11-17 06:05

I september påbörjades ett arbete med att lägga om taket och renovera häktets rastgård som är placerad där. I samma veva började det även läcka in vatten när det regnande och har så fortsatt.

– Det är inte första gången som det regnar in. Om det här senaste läckaget har med renoveringen att göra eller om det har med avrinningen att göra, det vet jag inte, säger Marita Olsson, kriminalvårdschef vid häktet i Visby.

Hur omfattande skadorna är vet man inte i nuläget. Men läckaget har lett till att man tvingats stänga boenderum, celler, för sanering. Marita uppskattar att 25 procent av rummen har drabbats av fuktskador.

Sanering liksom mätningar av fukt och mögel pågår. Tidiga prover har visat på förekomst av mögel och nu väntar man på nya provsvar från mer avancerade mätningar.

– Det är oroande, väldigt oroande. Vi väntar fortfarande på provsvar som vi egentligen skulle ha fått förra veckan. Det är klart att det finns en frustration att det inte går tillräckligt snabbt.

Hur mår personalen?

– Det är klart att det blir en oro bland personalen. Det vi har gjort så här långt är att alla som känner sig oroliga får besöka företagshälsovården för en hälsokontroll. 

Om de nya provsvaren skulle visa på höga halter av mögel. Vad kan konsekvenserna bli? Kan ni tvingas stänga häktet?

– Värsta scenariot är ju att vi skulle tvingas stänga. Men vi vet inte än, så jag vill inte spekulera i det. Vi hoppas ju att vi inte ska hamna där och att det inte ska behöva gå så långt.

Jimmy Nyberg, skyddsombud, pekar på vikten av en god miljö inte bara för de som arbetar här utan också för de häktade. Han väntar liksom alla andra på de nya provsvaren och är medveten om oron på arbetsplatsen.  

– Man undrar förstås om vi har gått i det här länge utan att veta om det. Men jag tänker inte brusa upp utan jag vill ha fakta först. Om det skulle visa sig att arbetsmiljön är farlig och om inte arbetsledningen tar de nödvändiga besluten så kommer jag att agera och det kan förstås handla om ett skyddsstopp. Men jag tror inte att vi ska behöva hamna där. Vi för dagliga samtal med ledningen och jag känner att vi vill åt samma håll.

Även i anslutande lokaler till häktet, polisens lokaler, har man undersökt om fukt trängt in. Men enligt polischef Fredrik Persson har man inte hittat något som talar för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!