Då löd rubriken: "Åldern inget hinder för 84-årige yogisen Elof". Den gången handlade artikeln om att man aldrig blir för gammal för att träna. Den här gången handlar artikeln om att Elof Pettersson besegrat covid-19.
– En vecka efter att artikeln publicerades låg jag till sängs med coronahosta, berättar han.
Nåväl, vi kan inte med säkerhet slå fast att det var det elakartade coronaviruset som han hade drabbats av eftersom det inte har gjorts någon provtagning. Men Elof Pettersson är övertygad om att det var just covid-19 han hade.
– Jag har haft feber och hosta tidigare men det här var något helt annat. Jag har aldrig i livet haft en sådan slemhosta. Jag är tacksam över att min kropp var så pass kraftfull att jag kunde hosta upp allt, säger han.
I 15 dagar var 84-årige Elof Pettersson sängliggandes. Under nio av de dagarna hade han feber, den översteg dock aldrig 38 grader. Förutom feber drabbades han av smärtsam hosta, tjockt slem i lungor och luftvägar och rädsla för att drunkna i sitt eget slem.
– Hostan kom ganska huxflux, det var inte så att den smög sig runt i en buske innan. Det var speciellt med det tjocka slemmet. Jag tänkte på alla stackare som inte orkar hosta upp det och hamnar i respirator, säger Elof.
Den här intervjun görs per telefon, men för att få till bilderna krävs en tur till hans trädgård på Högklint. När GT kommer på besök sitter han och särbon Monica Samuelsson och njuter av morgonkaffet i solen.
– Jag är frisk och glad, jag mår alldeles utmärkt. Jag har legat och slöat i sängen fram tills nu, nu är det dags för frukost. Det är ett mycket gott liv jag lever, säger han.
Elof tackar Monica som tog hand om honom när orken helt sinat.
– Min Monica pysslade om mig. Hon har märkligt nog klarat sig utan att bli sjuk, tre veckor har gått, konstaterar han.
Elof är övertygad om att hans träning hjälpt honom att besegra viruset.
– Hade jag inte haft konditionen och musklerna hade det varit svårare. Man måste rå om sin snälla kropp så länge det går.
Sedan tillhör han ju inte någon riskgrupp, skämtar Elof.
– Man säger att riskgruppen är de över 70. Så jag klarar mig för jag är ju över 80, vi är sega vi 80-plussare.
Just nu har han tagit en paus från gymmet och yogan.
– Då gäller det att ta promenader och jag får ta cykeln till Visby istället för bilen, det är sju kilometer, säger han.
Vi spolar tillbaka tiden sisådär 100 år. Mellan mars 1918 och juni 1920 härjade spanska sjukan i världen. Det var en ovanligt svår och dödlig form av influensa som skördade mellan 50 och 100 miljoner människors liv. Det gör spanska sjukan till den pandemi som skördat flest liv i mänsklighetens historia på så kort tid. I Sverige dog drygt 37 000 personer i pandemin.
En av de som insjuknade i spanska sjukan var Elofs mamma Ester. Hur den historien slutade kan man lätt räkna ut med tanke på att Elof står här i dag. Hon överlevde pandemin, precis som sin son drygt 100 år senare.
– Hon blev frisk. Enligt läkare så berodde det på att hennes storasyster Ida hade vårdat henne så väl. Någon speciell behandling eller medicin fanns ju inte, varken då eller i dag, säger Elof och fortsätter:
– Jag känner mig tacksam för att livskraften är så stark och att det finns så många kärleksfulla människor.