Morgonstressen - en trafikfara

Trafiksäkerheten runt skolorna på Gotland är ett stort problem, enligt en ny undersökning utförd av försäkringsbolaget If.- Det har varit nära flera gånger att en olycka skett, säger Inger Dahl, rektor på Lyckåkerskolan.

Broväg 07.40. Strax före klockan åtta på morgonen är det ett myller av elever, bilar, bussar och cyklar som ska ta sig fram i trafiken.

Broväg 07.40. Strax före klockan åtta på morgonen är det ett myller av elever, bilar, bussar och cyklar som ska ta sig fram i trafiken.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-09-01 04:00
Fyra av tio gotländska grundskolerektorer uppger i undersökningen att trafiksäkerheten är ett problem, och varannan är orolig för att en allvarlig olycka ska inträffa.
Det mest riskfyllda momentet är enligt rektorerna när föräldrarna lämnar sina barn med bil vid skolan på morgonen.
- Det är stressigt vid den tiden. Det är skolbussar, stressade föräldrar som lämnar sina barn, varutransporter, och så kommer någon på cykel. säger Torsten Flemming, rektor vid Norrbackaskolan.

Ingen förändring
Enkätundersökningen visar också på ett missnöje bland skolrektorerna vad gäller kommunens åtgärder. Tre av tio rektorer anser att kommunen borde göra mer åt problemet. En stor majoritet, nio av tio, ser ingen förändring alls sedan förra året, trots att man påtalat problemet med trafiksituationen.
Norrbackaskolan i Visby har försökt förbättra situationen genom att skjuta fram skolstarten från prick åtta till tio över. På så sätt undviker man den värsta ruschen strax före klockan åtta. Men fortfarande finns den mänskliga faktorn att ta hänsyn till, menar Torsten Flemming.
- Det man alltid kommer tillbaka till är att vi inte kan förändra föräldrars stressade beteende på morgonen, säger han.
Anneli Roswall stannar till med bilen vid Norrbackaskolan för att lämna sina barn Hedda och Wilma och grannbarnet Fanny Ardin. Hon menar att det kan vara ganska stökigt när man kommer och ska lämna.
- Men de har jobbat lite för att förbättra det här, i och med att de ändrat skoltiden. Sedan är polisen ofta här och kollar, det gör att folk blir lite mer uppmärksamma, säger Anneli Roswall.
- Man är lite extra stressad på morgonen, så är det. Jag kom precis på mig själv med att köra för fort här ute, säger Annika Fehling som ska lämna dottern Mira.
På Lyckåkerskolan i Visby kontaktar rektorn Inger Dahl ibland polisen för att de ska övervaka trafiksituationen om morgonen. Även här har man problem med föräldrar som har alltför bråttom när de ska lämna sina barn.
- Det har varit nära några gånger att det skett en olycka. Det skulle vara fruktansvärt om det hände, säger Inger Dahl.
Vid Allégatan bredvid skolan finns ett trafikljus som många bilförare tenderar att ignorera, berättar hon.
- Det är en fara för våra elever. Det har vi kontaktat polisen om och vi hoppas att de kan göra något åt det.
Poliserna Björn Tannfelt, Tomas Gramén och Daniel Almkvist har hållit uppsikt över morgontrafiken vid båda skolorna, och beskriver den som kaotisk.
- Folk stannar lite var de känner för, sen springer barnen ut, ofta skymda av bilen. Det är väldigt stressigt och föräldrarna är närmast hysteriska, hivar bara ut barnen, säger Tomas Gramén.
Björn Tannfelt menar att det finns åtgärder för att förbättra situationen.
- Man borde sätta in parkeringsfickor vid skolan, så att inte barnen behöver gå ut i trafiken. Det vore optimalt. Sedan är ju ett råd att kliva upp tidigare på morgonen så att man slipper stressa.
Böter för fortkörning startar på 2 000 kronor och kan leda till indraget körkort.
Att inte stanna vid rött ljus eller övergångsställe: 3 000 kronor och körkortsprövning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!