Möt gotländska tjejerna som ska bli byggare

Söktrycket på bygg- och anläggning är högt och just nu går åtta tjejer programmet på Wisbygymnasiet. Men på skolan jobbar man för att få in fler. Och eleverna säger att det finns såväl fördomar som fördelar med att vara tjej i en mansdominerad bransch.

Brädor, hjälmar och verktyg. Elvira Hansson och Alma Pettersson går första året på bygg- och anläggning på Wisbygymnasiet.

Brädor, hjälmar och verktyg. Elvira Hansson och Alma Pettersson går första året på bygg- och anläggning på Wisbygymnasiet.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2022-05-12 12:01

När GT är på besök på gymnasiet på Herkulesgatan träffar vi tre tjejer i gula byxor på bygg- och anläggning. De går alla i årskurs 1 och tänker jobba i byggbranschen i framtiden. Inriktningen blir husbyggnad och det spikas och sågas i lokalerna. För Elvira Hansson var valet enkelt.

– Jag ville göra någonting som var praktiskt och något jag var intresserad av. Och då blev det bygg, säger hon. 

Att det kan uppfattas som ett arbete för killar är inget som skrämmer och hon tycker att det vore bra om fler tjejer söker de praktiska programmen.

– Det är mansdominerat, men jag tycker absolut att det borde bli fler tjejer eftersom det behövs i byggbranschen, säger Elvira Hansson. 

undefined
När det sågas ska hörselkåporna vara på. Elvira Hansson har siktet inställt på husbyggnad.

För kompisen Alma Pettersson rådde det inte heller någon tvekan när hon bestämde sig.

– Jag har känt i några år att jag vill bli snickare och gillar praktiska saker. Jag tycker att det är roligare att jobba med händerna än att sitta i en skolbänk, säger hon.

Peter Malkan är programansvarig på bygg- och anläggning. Han berättar att Wisbygymnasiet jobbar aktivt för att fler tjejer ska välja att utbilda sig hos dem. Men det är inte helt enkelt, och av 25 platser per årskull brukar bara två eller tre besättas av tjejer.

– Det är ganska svårt men jag tror inte att det beror på tjejerna. Jag tror snarare att det har med familjerna att göra. Lyssnar du på föräldrarna så kan det vara lite tabu. Men vi behöver nå ut och fackförbundet Byggnads kör stenhårt på en kampanj nu. De har bara tjejer på alla bilder och i intervjuer. Det är för att banka in det i huvudet på folk att tjejerna har en plats här hos oss. För vår del försöker vi påverka studievägledarna och synas i skolorna, säger han.

Finns det några fördelar med att vara tjej om man vill satsa på bygg?

– Man ser ganska lika på varandra. Man har till exempel lika bra betalt, det saknas löneskillnader. I övriga samhället kan tjejer ha väldigt svårt att få upp sin lön, men här är det exakt samma och det är en stor fördel, säger Peter Malkan.

Men trots att det är 2022 finns det folk som höjer på ögonbrynen över tjejernas yrkesval. Då blir det svar på tal.

– Om någon säger att en tjej inte kan bygga så försöker jag bevisa motsatsen. För jag kan visst. Men mamma och pappa har varit väldigt stöttande och tycker att det är helt rätt val för mig, säger Elvira Hansson.

undefined
Brädor, hjälmar och verktyg. Elvira Hansson och Alma Pettersson går första året på bygg- och anläggning på Wisbygymnasiet.

Tanchanok Kongnurat Vun går i samma klass och hennes pappa var också positiv när han fick höra vad hon ville göra.

– Han sa att jag säkert skulle passa jättebra på bygg och tyckte det var kul. Och jag tycker att det är jätteroligt att jobba praktiskt och man slipper tänka så mycket när man använder händerna. Men familjen i Thailand tyckte att det var ett jobb för killar. Det är ju fel, man kan jobba med bygg oavsett vilket kön man har, säger hon.

Och byggartrion menar att det kan vara bra att vara tjej även om det råder grabbig jargong i barackerna.

– Jag tror att det kommer ganska lätt att få jobb efter gymnasiet eftersom många vill ha in fler tjejer. Och de flesta tjejer är mer noggranna och tänker till en extra gång innan de gör något. Men snacket bland killarna får man ta med en nypa salt. Det klarar vi, säger Alma Pettersson. 

Hur ser du på framtiden?

– Ljust. Jag ser mig själv jobba som snickare, säger Alma Pettersson.

Bygg- och anläggning

Bygg- och anläggningsprogrammet riktar sig till dig som gillar att bygga och konstruera eller att schakta och jobba med markarbeten. Skolan har kvalitetscertifierat programmet som en branschrekommenderad skola. Programmet är yrkesförberedande och du kan börja jobba direkt efter gymnasiet, till exempel som murare, betongarbetare, plattsättare, plåtslagare, träarbetare eller grävmaskinist. Når du goda resultat under utbildningen kan du räkna med att vara efterfrågad på arbetsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!