Gravarna runt Visby ringmur är ett populärt område där många, både Visbybor och turister, promenerar på stigarna och där barn leker på lekplatsen. Men buskagen breder ut sig allt mer och de steniga och ojämna stigarna är svåra, för att inte säga omöjliga, att ta sig fram på med rullstol eller rollator. Det här vill Miljöpartiet ändra på och har därför skrivit en motion till fullmäktige.
– Vi tänkte att det var dags att det blev lite fokus på omgivningen runt muren. Vi såg också att den gamla skötselplanen var från 2010 och att det var dags att uppdatera den, säger miljöpartisten Lisbeth Bokelund när GA träffar henne på en bänk utanför Dalmansporten där Gravarna breder ut sig framför oss. Hon fortsätter:
– Det finns inte heller någon ekonomisk avsättning som man har till skötseln av andra ställen.
I motionen framhåller Miljöpartiet Gravarnas betydelse som stadens gröna lungor och de höga kultur- och naturvärden som området har. De vill att fler ska få möjlighet att ta del av parkområdet och föreslår som en åtgärd att montera ledstänger vid branta stigar och trappor.
– Det handlar om tillgängligheten. Jag vill att fler människor ska kunna komma hit och ta del av det. Om du har problem med att gå så går det inte att komma härifrån ner till havet till exempel, säger Lisbeth Bokelund.
Miljöpartiet vill också öka den biologiska mångfalden i Gravarna genom att få en mer varierad växtlighet som gynnar bin, humlor och fjärilar. En uppdaterad skötselplan ska också slå fast vilka buskar och träd som ska finnas i området och vilka siktlinjer som ska bevaras.
– Här finns enorma möjligheter om det inte bara blir buskage av det, säger Lisbeth Bokelund som också efterlyser fler informationsskyltar.
– Det finns mycket historia här. När man går här ska man kunna läsa om vad som hänt på de olika platserna, inte bara vid muren och de olika portarna.
Hur mycket det skulle kosta att ge Gravarna ett ansiktslyft vet inte Lisbeth Bokelund. Inte förrän en ny skötselplan är klar går det att göra några sådana beräkningar. Men hon menar att det är väl investerade pengar.
– Vi får tillbaka det och det ligger i allas intresse att också vårda omgivningen kring världsarvet, säger hon och avslutar med att avslöja sin favoritplats i det stora grönområdet.
– Det är där man kan se både muren, havet och gärna en solnedgång. Det är magiskt.