Musikbuller i innerstan: "Sömnen blir störd"

Boende i Visby innerstad får sin nattsömn förstörd av hög musik från vissa av stadens krogar. Trots att både boende och miljöskyddsinspektören sagt till, sänks inte volymen.

Musikbuller från krogarna i stan gör att många boende inte kan sova på nätterna. Miljöskyddsinspektörerna Claudia Castello och Jonatan Levin tar emot klagomålen och försöker lösa problemen.

Musikbuller från krogarna i stan gör att många boende inte kan sova på nätterna. Miljöskyddsinspektörerna Claudia Castello och Jonatan Levin tar emot klagomålen och försöker lösa problemen.

Foto: Åsa Sveds

Visby2021-07-24 07:05

Sedan den första juli har Region Gotlands enhet för miljö- och hälsoskydd fått in flera anmälningar om störande ljudnivåer från Stora torget. Den höga musiken gör att boende nära torget inte kan sova förrän sent på natten. 

– I 20 dagar har vi hört den nu och det tar på humöret. Vi kommer i säng halv tre på natten och tålamodet är väldigt dåligt på grund av att sömnen blir störd, säger Mariette Lund som bor ovanför Stora torget.

I värmen behöver hon sova med öppna fönster och blir störd av ljudet från torget som fortplantar sig mellan husen. Nu börjar sömnbristen att påverka henne.

– Ibland har man bara lust att sätta sig ner och gråta.

Men det är inte bara restaurangerna vid Stora torget som spelar hög musik. Carl-Henrik Fridén bor på Strandgatan och han har flera gånger följt miljö- och hälsoskyddsenhetens rekommendation om att prata med krögaren.

– Han låtsas inte förstå att även om serveringstillståndet gäller till 01 så ger det honom inte rätt att spela hög musik. Det här är rövare, hänsynslösa rövare.

Carl-Henrik Fridén har även han hört av sig till miljö- och hälsoskyddsenheten och dessutom kontaktat polisen. Polisen har numera möjlighet att bötfälla någon som spelar hög musik.

– Min skarpaste kritik handlar om att både region och polis hänvisar till att det är vi som enskilda som ska ta ansvar för att ställa oss klockan halv ett på natten och diskutera det här med de här krögarna. Både polisen och regionen har havererat i sitt uppdrag och tappat eller släppt taget. Det tycker jag är oerhört pinsamt. 

Regionens miljö- och hälsoskyddsenhet kan förelägga restaurangerna att sänka musiken. Händer inget får de betala ett vite och det finns också möjlighet att dra in krogens serveringstillstånd eller tillstånd för uteservering. 

– Vi ska inte glömma bort verksamheternas eget ansvar för att följa lagstiftningen. Hur de gör det är väldigt varierande, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör vid regionen. Han fortsätter:

– Hittills vi försökt ha en dialog och krögarna har fått ganska lång tid på sig att rätta till och hitta sin nivå. Men vi funderar på att jobba mer förebyggande framöver.

Gotlands polischef, Fredrik Persson, menar att det i första hand är regionen som får hantera bullret från musiken. 

– Hög ljudnivå är allvarligt och tråkigt för de som blir drabbade. Men våra resurser kanske behövs bättre på andra ställen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!