"Mycket går på ren vilja"

Göran Stenström väljer arbetsglädjen och trotsar sjukdomen. Nu har han och Adele Poppe startat företaget som är deras livs dröm.

Satsar på eget. Efter 30 år som arbetskraft inom Samhall öppnar Göran Stenström tillsammans med sambon Adele en hantverksbutik i Visby. Affärsidén är att sälja hantverk, med fokus på Göran Stenströms tennarbeten. Foto: Henrik Radhe

Satsar på eget. Efter 30 år som arbetskraft inom Samhall öppnar Göran Stenström tillsammans med sambon Adele en hantverksbutik i Visby. Affärsidén är att sälja hantverk, med fokus på Göran Stenströms tennarbeten. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-12-14 04:00

- Mycket går på ren vilja, det har det alltid gjort, säger Göran Stenström.

Efter 30 års arbete inom Samhall satsar Göran Stenström på drömmen, ett företag där han får ägna sig åt sitt stora intresse- att tillverka föremål i tenn. Det trots att han är funktionshindrad.

Design och Hantverk Gotland HB heter hans och Adele Poppes nystartade företag på S:t Hansgatan i Visby. Den 21 november öppnade de hantverksbutiken, där Göran Stenströms vackert och exakt formade bruksföremål i tenn är i centrum.

Hantverket han ägnar sig åt är unikt, något han delar med många andra skickliga konsthantverkare. Men på ett annat plan utför han ett jobb som få andra skulle klara. Han har den ovanliga muskelsjukdomen Kugelberg-Wellander, som innebär att armar och ben försvagas med åren.

- För en frisk person skulle min situation vara som att hålla vikter med 15 kilo i varje arm, förklarar Göran Stenström.


Arbetsglädje
Samtidigt som kroppen är svag har han en blick som strålar av energi. Han förklarar att huvudet vill mycket mer än kroppen klarar.

Han berättar att arbete alltid har varit drivkraften för honom, och att han som ung gillade att ta i som bonddräng. Senare började Göran jobba med bilplåt och svetsning och 1991 startade han en egen firma inom träflis- och maskinenterprenad, ett företag som idag har tre anställda.

För 15 år sedan råkade han ut för en olycka, som fick värre påverkan på hans kropp på grund av sjukdomen. Sedan dess är Göran Stenström rullstolsburen.

Åren på Samhall hann han jobba inom många områden, bland annat bokföring, datorsupport, ekonomi och personalledning.

- Jag är tacksam för allt jag fått lära mig vid Samhall, säger Göran Stenström.


Stark vilja
Hantverket i tenn har han haft som hobby under många år. Han har sålt en del till guldsmedsbutiker och han har varit på väg att starta eget tidigare. Att drömmen att starta eget nu blir verklighet beror på en stark vilja, men även på Adele Poppe som han träffade för några år sedan och nu är sambo med.

- Jag tror inte någon av oss hade startat ett företag på egen hand, säger hon.


Handfast stöd
Adele har en bakgrund inom hantverksområdet, nu jobbar hon med hantverksbutiken och hjälper också Göran i smedjan.

Finsmidet de gör är allt från små lövtunna fat i tenn till dryckeskrus och bägare. Men trots att föremålen inte väger mycket, är det bara tack vare viljestyrkan och ett vant handlag som Göran kan hantera dem under arbetets gång. Och utan Adeles hjälp skulle det inte gå.

Hon hjälper till med de tyngre momenten, som att hamra fram detaljerna med en liten hammare. Göran leder arbetet och förklarar var hon ska rikta hammaren.

- Det är jättekul att samarbeta med Göran på det här sättet. Det blir så fina grejor med hans blick, säger Adele Poppe.

Statligt ägda Samhalls mål är att utveckla personalen genom arbete.

Samhall är Gotlands sjätte största arbetsgivare med cirka 240 medarbetare, elva av dem är tjänstemän.

Under 2011 börjar 13 personer, vilket motsvarar målet 6 procent, jobb hos en arbetsgivare på öppna arbetsmarknaden.

Första halvåret 2011 nyanställdes 13 personer inom Samhall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!