– Det här med kinakrogen tycker jag är tragiskt, att den var i så pass dåligt skick. Men det finns en pågående dialog om hur man ska komma fram och lösa det, säger Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden.
Hon delar inte tjänstemännens bild av att politikerna är flata gentemot näringslivet.
– Flathet, det tycker jag är att ta i. Jag tänker att det måste finnas en balans mellan utveckling och bevarande. Jag tycker varken att politikerna nu eller tidigare har varit flata mot näringslivet och ser egentligen inte att det finns en konflikt, säger hon.
Däremot håller Eva Ahlin med om att allt högre fastighetspriser i innerstaden, skapar ett högre tryck på att göra förändringar i fastigheterna.
– Jag tror absolut att när priserna går upp så behöver fastighetsägarna få in pengar för att sköta fastigheterna. Det finns även en långsam hotellifiering i innerstaden, med lägenhetshotell, många är så små att de inte behöver hotelltillstånd. Den delen är inte så lätt att komma åt. Det här med Airbnb är ju jättekul och mysigt för dem som kommer hit, men det är klart att det blir annorlunda.
Fram till 2010 var Eva Ahlin ledamot i byggnadsnämnden, som den hette då och kan se en viss skillnad i de ärenden som nämnden har att hantera. Men även innan 2010 hade nämnden återkommande ärenden rörande innerstaden.
– Vi hade en del ombyggnader och det förekom en del svartbyggen. Framför allt handlade det om fastlänningar som ville bygga altaner eller balkonger eller liknande och ibland byggde man dem ändå.