Nappade på idén – bygger en ny pulkabacke i Visby

Det hela började med ett medborgarförslag för snart två år sedan. Nu har regionen börjat planera för en ny pulkabacke i Visby – och bygget har redan smygstartat.

Med hjälp av AI har Amy Berggren, landskapsarkitekt på Region Gotland, tagit fram en illustration över hur pulkabacken är tänkt att se ut.

Med hjälp av AI har Amy Berggren, landskapsarkitekt på Region Gotland, tagit fram en illustration över hur pulkabacken är tänkt att se ut.

Foto: Region Gotland

Visby2024-10-23 04:29

I november 2022 inkom ett medborgarförslag till regionen, där det föreslogs en pulkabacke på A7-området i Visby.

Både samhällsbyggnadsförvaltningen och teknikförvaltningen var positiva till förslaget, men menade på att det vid den tidpunkten saknades pengar till att anlägga en sådan.

undefined
Regionen har långsamt börjat anläggningen av en pulkabacke på A7. Slutprodukten kommer dock inte vara där jordhögen ligger nu, utan på andra sidan av cykelvägen.

Plötsligt en dag i september, låg det en hög jord på fältet intill Krookska dungen. Christian Strängborn, enhetschef på regionens parkenhet, berättar att anläggandet av en ny pulkabacke smugit igång.

– Vi har bedömt det som att det ekonomiskt sett inte är någon större utmaning och att det inte finns något liknande i närheten riktigt, säger han.

undefined
Christian Strängborn, enhetschef på regionens parkenhet.

Han förklarar att planen är att kullen ska tillverkas av massa som blir över från andra projekt, exempelvis jord från grävningar. På så sätt ska regionen hålla nere kostnaderna.

– Vi vet inte vad det kommer kosta i slutändan, men vi har massor från olika håll och kanter som vi vill bli av med. Det vi lämnat här är över från Galgberget till exempel, när vi gjorde en parkering där, säger Christian Strängborn och pekar på jordhögen som ligger på ena sidan av cykelvägen som går mellan Furulund och Stora Törnekvior.

undefined
Christian Strängborn och Amy Berggren menar att kullen inte bara kommer vara bra för pulkaåkande, utan även dölja industriområdet i bakgrunden.

Slutprodukten kommer dock inte vara där jordhögen ligger nu, även fast det var tänkt så från början. I stället kommer kullen vara på andra sidan cykelvägen.

– Det är bland annat bättre ljus där från gatlyktorna, plus att det fanns ett träd som vi inte ville ta ner. Så vi tänkte om, säger Christian Strängborn.

undefined
Amy Berggren är landskapsarkitekt på Region Gotland, och är den som tagit fram ritningar och illustrationer på den nya kullen.

Amy Berggren, landskapsarkitekt på Region Gotland, är den som tagit fram ritningar och illustrationer för den blivande kullen. Hon berättar att den kommer bli tio meter hög, och kräva cirka 1 000 kubik massa för att skapa.

– Det är tänkt att det ska vara två olika lutningar på den, en lite flackare och en lite brantare, säger Amy Berggren.

undefined
Den nya pulkabacken kommer även fungera som en bullervägg och dra ner ljudnivån på platsen.

Förutom att vara en plats där barn kan åka pulka på vintern, så kommer kullen även lyfta platsen rent visuellt, säger Amy Berggren.

– Dels kommer kullen fungera lite som en bullervall, det kommer bli tystare. Men man döljer även en del av industrin, så det blir en trevligare och mer naturlik park.

undefined
Christian Strängborn är försiktig med att lova något gällande när kullen kan stå klar. "Om jag får vara djärv så kanske den kan vara klar till nästa vinter", säger han.

Den som hade velat provåka pulkabacken redan i vinter får dessvärre tänka om.

– Kullen ska ju vara klar inom en rimlig tid, men vi har inte satt någon övre gräns. Vi vill inte ringa och beställa jord för att det ska bli klart, utan vi kör i den takt som vi kan få tag på fyllnadsmassa. Om jag får vara djärv så kanske den kan vara klar till nästa vinter, säger Christian Strängborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!