Hon red ut coronastormen med butiksrekord

Under lördagen infaller unik butik-dagen. En butiksägare som stått stadigt genom pandemin är guldsmeden Annika Gustavsson.

Annika Gustavsson anser att många agerade i panik när pandemin kom genom att varsla, och sedan fanns det de som satt ner i båten alldeles för länge. Själv satte hon sig ned vid skrivbordet och gjorde ett gediget analys- och budgetarbete så fort pandemin nått Gotland.

Annika Gustavsson anser att många agerade i panik när pandemin kom genom att varsla, och sedan fanns det de som satt ner i båten alldeles för länge. Själv satte hon sig ned vid skrivbordet och gjorde ett gediget analys- och budgetarbete så fort pandemin nått Gotland.

Foto: Malin Stenström

Visby2021-10-30 20:40

Syftet med unik butik-dagen är att lyfta fram de fristående och privatägda butikerna, samt att öka förståelsen för hur butikerna påverkar samhället. Det sistnämnda är något som guldsmeden Annika Gustavsson brinner för.

– Under pandemin har webbshopparna varit en viktig funktion för att överleva. Men det är så viktigt att värna om att ha kvar butikerna, säger hon och fortsätter:

– Butikerna står för så mycket av det människan behöver. De står för trygghet genom att ge liv och sprida ljus på gatorna. Och de står för gemenskap och sammanhang. Finns det inga butiker minskar antalet människor på stan, och det påverkar i sin tur kaféer och restauranger.

Annika Gustavsson menar att en eventuell butiksdöd skulle ge långt mycket större hälsoeffekter än vad många förstår.

– Vartenda köp på nätet ger sämre hälsoeffekter i förlängningen.

Som butiksägare är det viktigt, menar Annika Gustavsson, att vara medveten om de sex mänskliga behoven: trygghet, variation, bekräftelse, kärlek, utveckling samt behovet att ge.

– Varje relation, oavsett om det är till en partner, vän eller kund, måste innehålla minst tre av de mänskliga behoven. Då håller man ihop för livet.

Och det verkar som att hon vet vad hon pratar om, Annika Gustavsson. För trots pandemi och en hotande butiksdöd lyckades hennes butik på S:t Hansgatan i Visby innerstad att slå rekord – helt utan permitteringar och coronastöd.

– Det är mycket tack vare att vi jobbat med de mänskliga behoven under lång tid.

Men det är det långsiktiga arbetet. Vad gjorde ni för att hålla pandemin stången?

– Jag gjorde tidigt en analys för att se hur folks prioriteringar och rörelsemönster förändrades. Då såg jag att vi rörde oss på större ytor och gärna ute på landet. Så jag såg till att vi fanns där. Sedan ökade intresset för hem och trädgård – då fanns vi där. Fler prioriterade familjen, och då kopplade vi på det genom att smälta ner och göra om kunders guld till familjesmycken. Och när bröllopen inte blev av riktade vi in oss på förlovningar.

Innan Annika Gustavsson skolade om sig till guldsmed arbetade hon som ekonom. De kunskaperna fick hon extra stor användning av under pandemin.

– Jag lyckades göra en break even-budget, och såg då att vi kunde klara oss precis utan att behöva säga upp någon personal. Utan dem hade det inte gått, då jag själv fick barn samma sommar.

Mycket har hänt på Gotlands gator bara de senaste åren. På fyra år har antalet butiker minskat från 244 till 226 stycken. Antalet fristående butiker har under samma period minskat på ön – från 98 stycken till 87 – de flesta av dem har försvunnit från Visby.

– Att näthandeln tagit över är en sanning med modifikation, störst potential har de som både har fysisk butik och nätbutik. Men saker och ting förändras. Man har pratat mycket om den döende Adelsgatan, nu är den mer levande än på länge, med en större blandning av butiker och restauranger, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Senast i raden av klassiska Visbybutiker som riskerar att suddas bort från kartan är Lekstugan, som begärdes i konkurs så sent som för några veckor sedan. Ett annat exempel är Experts lokaler på Östercentrum, som sedan konkursen 2012 har gapat tomma – men skyltarna sitter kvar.

– Det är väldigt frustrerande. Det vore bra för hela Östercentrum om det hände något där, det hade levandegjort hela torget. Folk drar folk, konstaterar Magnus Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!