Når nya höjder i silon

– Ibland tänker man att det inte går. Att det är omöjligt. Så fortsätter man försöka - och inser att man kan flytta gränser.Jenny Sander är ordförande i Visby klätterklubb, som precis fått klartecken till en 15 meter hög klättervägg i hamnsilon.

Siktar uppåt. Mikael Eriksson och Simon Tell är 18 år, tog "grönt kort" i våras och klättrar oftast tillsammans på 8-metersväggen i Bro. I höst väntar nya utmaningar: en sprillans 15-metersvägg i hamnsilon. Foto: Joel Nilsson

Siktar uppåt. Mikael Eriksson och Simon Tell är 18 år, tog "grönt kort" i våras och klättrar oftast tillsammans på 8-metersväggen i Bro. I höst väntar nya utmaningar: en sprillans 15-metersvägg i hamnsilon. Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Visby2010-06-18 04:00
Visby klätterklubb har länge haft så få medlemmar att man klarat sig med den ganska lilla inomhusväggen på Tors gård i Bro. Men för ett par år sedan hände något, berättar klubbens ordförande Jenny Sander.

Växer enormt
– Klättringen växer enormt, nationellt och internationellt. Bara i fjol byggdes 97 klätterväggar i Sverige. Här på Gotland har vi brukat vara 10-30 medlemmar. Nu är vi 50. Väggen i Bro klarar inte mer. 
– Nu har vi dessutom startat juniorverksamhet. Inte minst för deras skull är det viktigt att vara i stan, och i en större och säkrare hall.
Och så blir det. I veckan klubbade kultur- och fritidsnämnden igenom ett investeringsbidrag på 200 000 kronor - den sista potten i den miljon det kostar att bygga en ny klättervägg - i hamnsilon i Visby.
– Vi har funderat på silon ganska länge. Den har tillräcklig takhöjd och ligger centralt. Vi såg faktiskt inget annat alternativ. Kommunen som äger silon gillade att Gotland kan hänga med i utvecklingen och Högskolan som hyr den tyckte det var bra med aktiviteter så nära skolan, säger Jenny Sander.
Nu ska klätterklubben hyra en fjärdedel av silon. Den nya klätterväggen blir 15 meter hög och 10 meter bred. Kombinerat med en så kallad bouldervägg - en lägre vägg för lite knöligare friklättring - blir det över 300 kvadratmeter yta.
Väggen är tänkt att passa alla åldrar och ambitionsnivåer - och även personer med funktionsnedsättningar, berättar Jenny Sander.
Hur då?
– Ett företag på ön ska göra en konstruktion som kan avlasta musklerna. Om arm- eller benstyrkan inte alls räcker till, kan det vara häftigt att ändå uppleva repelleringen, att hissas ner. Det ska vi lösa. Vi har också funderat mycket på färgerna. Greppen ska vara lätta att se även om man är synskadad.
Här har klubben haft god hjälp av RBU, Föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar på Gotland.

Tävlingsmöjligheter
Den nya väggen ger också betydligt bättre förutsättningar för gotländska klättrare som vill satsa på tävling, något Visby klätterklubb än så länge inte satsat på.
– Det är inte viktigt för oss, men det kan ju vara kul att åka runt och tävla i Sverige. I år har vi två som tävlar på SM i bouldering och den nya väggen ger möjlighet till fler sorters tävlingsklättring.

Utomhusklättring
Många klättrare ger sig gärna ut i naturen också. Gotland har miltals av klippväggar och generellt gäller allemansrätten. Man får exempelvis klättra på raukar - om man inte orsakar skador - men inte på ringmuren och fornlämningar.
Jenny Sander rekommenderar att man ändå ber markägaren om lov. Och man bör alltid vara minst två när man klättrar - oavsett om det är på slät vägg eller skrovlig kalksten - för säkerhets skull.


Visby klätterklubb bildades 2001 och har ett 50-tal medlemmar. Drygt hälften är tjejer och den yngsta medlemmen är fem år.
För att få väggklättra krävs en topprepskurs. Ett "grönt kort" bevisar att man kan säkra sig med sele, rep och broms.
På www.visbyklatterklubb.se finns råd om vad man bör tänka på vid vägg- och utomhusklättring.
Klätterväggen i Visby hamn finansieras av Gotlands kommun, Allmänna arvsfonden, Riksidrottsförbundet, Gotlands idrottsförbund och Svenska klätterförbundet. Beräknad byggstart: 1 augusti. Beräknad invigning: 1 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!