Sedan i måndags arbetar Kustbevakningen med en nationell satsning mot sjöfylleri. Arbetet som pågår under tre veckor och avslutas vecka 30 syftar till att verka för ett säkrare båtliv. Målet är att öka säkerheten till sjöss och görs av Kustbevakningen tillsammans med Polisen.Enligt Kustbevakningen anmäls tre till fyra procent av de som kontrolleras för sjöfylleri då de har över 0,2 i promille vid provtillfälle. En siffra som anses hög i jämförelse med de drygt två procent som anmäls efter nykterhetskontroller i biltrafiken.
På Kustbevakningen Gotland lägger man likt kollegorna på fastlandet extra fokus på kontroller av fritidsbåtar under de kommande veckorna.
– Vi gör slumpmässiga kontroller på fritidsbåtar som är längre än tio meter eller gör minst 15 knop med motor. Det tar inte längre tid än en kontroll för bilar, säger Lars Lisspers, besättningsman på Kustbevakningens båt.
Under de tre veckorna som satsningen pågår ingår vecka 29, även kallad Stockholmsveckan. Men enligt Lars Lisspers har den veckan inte större fokus än övriga för kustbevakningen på ön.
– De som kommer hit med båt brukar stanna här. Om man jämför med skärgårdsmiljöer där man kanske dricker ett par öl och sedan tar båten vidare samma kväll så är det ju skillnad. I Visby brukar oftast båtarna ligga kvar i hamnen då man inte vill förlora sin plats, säger Lars Lisspers.
Nykterhetskontroller är vanligtvis inget Kustbevakningen på Gotland utför i någon större grad. Men de kommande veckornas satsning kommer inte hindra den dagliga verksamheten enligt Lars Lisspers.
– Det går som sagt oftast väldigt fort att göra. Är det så att någon blåser positivt i vårt sållningsinstrument får dom följa med oss in och göra ytterligare tester. Men de flesta kan åka vidare, säger han.
Bland båtägarna som blir kontrollerade brukar besöken av Lars Lisspers och hans kollegor sällan skapa ilska, utan ofta är det snarare tvärtom.
– De flesta tycker att det är bra att vi gör kontroller och förstår syftet med dom. Sen är det klart att alla inte tycker sig vara berusade när de blåser positivt, säger Lars Lisspers och fortsätter:
– Men det är svart eller vitt. Vi har en gräns på 0,2 promille i blodet för båtar över 10 meter eller som gör 15 knop eller mer med motor. Överstiger våra mätningar den har man gjort sig skyldig till sjöfylleri, oavsett hur man upplever sin berusning. Det går inte att prata bort.