Nedläggning slår mot 13 anställda

Utbildningsprogrammet Design och konstruktion och avdelningen för industriell design läggs ner vid Högskolan på Gotland.13 anställda med ordinarie personal och gästlärare förlorar jobben när de sista studenterna tar examen i vår.

Går i vår. Agneta Gazelius är gästlärare i form och färg på programmet som läggs ner i vår vid Hgo.

Går i vår. Agneta Gazelius är gästlärare i form och färg på programmet som läggs ner i vår vid Hgo.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-02-24 04:00

Den ordinarie personalen med fyra ordinarie lärare, en tekniker, en administratör och två amanuenser samt fem gästlärare berörs av nedläggningen.

- Vi är uppsagda och arbetslösa efter den sista juni. Klart vi är bittra, säger programansvarige Magnus Fredriksson.

Han är lektor i industriell design och har redan sökt en tjänst vid Linnéuniversitetet i Småland. Två av de uppsagda går i pension och en startar eget.


Stort intresse
- Det finns ett stort studentintresse för utbildningen, men vi har inte fått de pengar som motsvarande designutbildningar får i landet. Och en ny högskoleledning vill profilera högskolan på Gotland och satsa på arkeologi, speldesign och vindkraft, konstaterar Magnus Fredriksson.

Utbildningens sista studenter har protesterat mot nedläggningen, men utan att få gehör från högskoleledningen.

- Vi går från ett informationssamhälle till ett konceptsamhälle och i den utvecklingen behövs den här utbildningen. Att lägga ner den gör Högskolan på Gotland gammaldags.

Varje år har designstudenterna visat upp prov på sina arbeten i Visby. Nu är det dags för utställningarna med de sista studenterna på den treåriga utbildningen

Denna kväll är det vernissage studielokalerna en trappa upp vid Björkanderska, söder om Bac i Visby hamn. Där visas kreativa lösningar och projekt i olika material.

- Det handlar om att arbeta med både handen och hjärnan och inte bara med datorn. Det manuella arbetet är grunden och ger rätt energi, förklarar Agneta Gazelius, konstnär som undervisar i färg och form, och Anita Kullström, adjunkt i matematik och fysik och konstnär.


Vernissage
Nästa fredagskväll är det vernissage i Almedalsbiblioteket. Där ställer designstudenterna ut möbler som tagits fram med gotländsk identitet som tema och som de redan visat på vårens Stockholm furniture fair.

Designprogrammet har jobbat i nära samarbete med näringslivet på Gotland.

Ett exempel är Lummelunda trädpark, ett samarbetsprojekt mellan Lummelundagrotta AB, gotländska snickeriföretag, hemslöjden, Svensk Form Gotland och Design och konstruktionsprogrammet vid Hgo, där studenterna skapade produkter med mål att utveckla parken som besöksmål.

2003 Programmet Design och konstruktion och ämnet Industriell design startade vid Högskolan på Gotland

2006 skrev HGO, stödd av regiondirektören och dåvarande kommunstyrelsens ordförande, till utbildnings- och kulturdepartementet med krav på en ersättningsnivå till programmet på lika villkor med jämförbara utbildningar i andra regioner.

2010 föreslog högskolestyrelsen att utbildningen skulle avvecklas eftersom regeringen inte skjutit till de extra miljoner som äskats.

2012 vid halvårsskiftet tar de sista studenterna examen i Design och konstruktion och industriell design vid Hgo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!