Atterdags – en pigg 50-åring

Signalen, Rimi och Lännahallen. Butiker som numera bara lever i minnet hos gotländska matkonsumenter. Men en butik verkar överleva alla hot från omvärlden – Atterdags. I år firar butiken 50 år i södra Visbys tjänst.

Butikens exteriör när den var nybyggd.

Butikens exteriör när den var nybyggd.

Foto: Arkiv

Visby2022-11-06 12:30

Morgonen den 17 juni 1972 kunde man i Gotlands Folkblad, på sidan sex, läsa rubriken "Rabatter är bara bluff!". Citatet kommer från den 28-årige Håkan Larsson, som poserar framför den nya butiken Vivo Atterdags som skulle premiäröppna två dagar senare.

"Plåtskjulet", som lokalen kallades av vissa, ligger på precis samma plats i dag som det gjorde då. Håkan Larsson, en gång annonskonsulent vid Gotlands tidningar, drev redan innan 1972 en butik med namnet Atterdags. Den låg emellertid innanför Söderport och har även gått under namnet Effes. Butiken låg i tornet i ringmuren som i dag är en populär våning för spelningar och dans. Den som handlade där kunde gå in från ena delen av tornet, och ut från det andra.

Ove Kolmodin, tidigare butikschef och handlare på 1990- och 2000-talet, minns hur det var när Atterdags skulle öppna portarna.

– Håkan Larsson var en frisk fläkt. Han skulle öppna en lågprisbutik i "plåtskjulet" som han byggde utanför muren. Samtidigt döpte han om Effes till "Atterdags discount", eller något. De skulle vara amerikanskt på den tiden. När man blev klara, sommaren 1972, så tog man helt enkelt namnet till den nya butiken, säger Ove Kolmodin. 

När Atterdags öppnade 1972 fanns ett antal Konsum- och närbutiker både innanför och utanför murarna. Det fanns även större butiker på plats redan då. "Kalle på Signalen" Blomquist drev sedan 1963 Signalen på Stenkumlaväg, som var väl etablerad vid det här laget. 

– Med Håkan Larsson var det som sagt drag. Jag kan tänka mig att Kalle Blomquist inte gillade det så värst mycket att en ny Vivobutik öppnades. Signalen var ju en Ica-butik på den tiden, säger Ove Kolmodin. 

1986 var det dags för ägarskifte på Atterdags. Allan Larsson, som kom från Konsum, tog över och det blev en Ica-butik. Då inrymdes posten, en skomakare/låssmed och en frisör under Atterdags tak. Men också kiosken och grillen "Momangen", som låg längst ut mot Söderväg.

Tio år senare – 1996 – klev Thomas Samuelson in som handlare i Atterdags. Med tidigare nämnda Ove Kolmodin som butikschef.

– Då gjorde vi om stora delar av butiken och plockade bort specialvarorna vid entrén, mer likt som det är planerat i dag faktiskt, säger han.

Enligt Kolmodin myntades här också, för första gången, konceptet Supermarket. Något som sedermera komma att bli en av Icas fyra olika typer av butiker i hela landet, som används i dag.

– Det var en rätt enkel affärsidé. Det skulle vara enkla, rationella butiker med bra prisnivå och mycket fräscha färskvaror. Han etablerade fler butiker med samma idé i Stockholm och sen tog ju Ica upp konceptet också, konstaterar Ove Kolmodin.

"Momangen" blev under Thomas Samuelssons ledning en Sibyllarestaurang. 2005 byggde man om butiken igen. Då hade både Hemköp på Öster och Signalen på söder försvunnit. Bingebyhallen skulle snart slå igen för första gången och Ica Maxi skulle ännu byggas. 

– Det hände mycket då. Ica ville satsa och då kunde vi ta lokalerna där Sibylla varit och lekrummet med bollhavet, så blev det butiksyta av alltihop istället, säger han.

Ombyggnationen kostade närmare tolv miljoner kronor. Man ville få ett försprång gentemot den stora Maxibutiken som skulle vara på plats 2007, menar Ove Kolmodin.

2000 tog han över som handlare på Atterdags. Ove Kolmodin kom senare att efterträdas av Patrik Enqvist, som är handlare än i dag.

Patrik Enqvist som är handlare i dag, menar att när Atterdags fick ny handlare 1996, med Thomas Samuelsson, så lades grunden för det vi ser i dag.

– Han kom med ett modernt tänk. Jag tror inte att Atterdags hade varit där vi är i dag om han inte hade drivit butiken under de åren. Och sen alla ombyggnader som gjordes under han och Ove Kolmodins tid. Ett sätt att arbeta som vi efterlever ännu idag.

Även om mycket vatten har runnit under broarna sedan Waldemar Atterdag intog Visby år 1361 så finns historien, oavsett sanningshalt, inristad i den gotländska själen. När butiken öppnade 1972 beskrevs butiken i en annons som "En Atterdag som uppskattar Visby" och som vill "Ge istället för att ta" och "Uppskattning i stället för brandskattning".

Patrik Enqvist menar att namnet har kopplingar så långt bak i tiden att det är svårt att ha en åsikt om det. 

– Atterdags som namn var så väletablerat när vi tog vid här, så det vore dumt att ens fundera på att ändra. Det är lite vad det är, säger han.

Den senaste ombyggnationen som gjordes på Atterdags genomfördes 2019. Dels byggdes snabbkassor men framförallt byttes de allra flesta kylar ut. Jonas Lindstrand berättar.

– Ja, det var ju en bra investering. Vi har halverat vår energiförbrukning tack vare den investeringen. Det skulle vi inte vilja ha ogjort, säger han.

Framgångsreceptet för en butik i stadsmiljö tycks finnas gömd inom Atterdags väggar. Men om det är någon hemlighet eller inte låter handlaren och butikschefen vara osagt.

– Läget är en stor och viktig faktor. Sen att det alltid är rent och snyggt. Alla kunder som kommer till Atterdags ska veta vad den får när den kommer hit.

Siktar ni på ytterligare 50 år som butik nu då?

– Så länge det funkar. Vi får hoppas att butiken finns i 50 år till, annars skulle det vara tråkigt, säger Patrik Enqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!