"Nu börjar livet"

- Nu börjar livet, säger Fannie Ekengren, Beatrice Söderberg och Jhennifer Langheit.Det är fredagskväll i Visby och mösspåtagning i Almedalen för årets studenter.

Nu börjar festen. Michael Gustafsson och Anton Fröström, två av årets cirka 700 studenter på Gotland.

Nu börjar festen. Michael Gustafsson och Anton Fröström, två av årets cirka 700 studenter på Gotland.

Foto: Tobias Wallström

Visby2012-05-26 04:00

Sjung om studentens lyckliga dag.... Studentsångens toner sitter inte riktigt som gjutna när det är dags för mösspåtagning för gymnasieskolorna på Gotland.

Långt före utsatt tid klockan sex på fredagskvällen sitter studentmössan på många huvuden, men inte på en trio tjejer med gemensam picknickfilt.


Alla inbjudna
- Visst ska vi ta på oss mössorna, men inte innan tiden är inne för mösspåtagning, säger Fannie Ekengren, Beatrice Söderberg och Jhennifer Langheit som går ut hotell- och restaurangprogrammet på Elfrida Andrée.

Majoriteten av de cirka 600 tar studenten från den kommunala gymnasieskolan och ett hundratal som tar studenten på Donnergymnasiet i Slite och Klintehamn, Guteskolan och Gotlands hästgymnasium kom till mösspåtagningsceremonin.

- Vi har bjudit in alla som tar studenten, också de från hästgymnasiet, så det kan bli upp emot 700 berättar Jesper Skalberg Karlsson i festkommittén tillsammans med Joel Ahlby, Olivia Albers, Joakim Anttila, Andreas Arvidsson, Kerstin Eklund och Caroline Svensson.

I år är det Elfrida Andréegymnasiet som arrangerar studentfirandet och studentkommittén med Andreas Arvidsson håller ställningarna från scenen.

- Lika bra att vi tar på mössorna direkt, hinner han säga innan jublet bryter ut och scenen stormas av studenter rätt yra i mössan.

Att det är förbjudet att dricka alkohol på allmän plats i Visby innerstad med omnejd tycktes glömt för kvällen.


Livet efter studenten
- Det här är kul, nu börjar festen, men vad är det vi firar? Är det en förfest som fortsätter fram till studentdagen den 8 juni undrar Michael Gustafsson som går ut sjöfartsprogrammet, och Anton Fröström, fordonsprogrammet, på Christopher Polhem.

Efter allt firande tänker Michael ta det lugnt och fundera över vad han ska göra i livet.

- Jag har sommarjobb som chaufför och mitt mål är att behålla det, säger Anton.

Efter mösspåtagningen var det dags för studentmingel och picknick följd av fest på lokal i stan.


Jordgubbar
- Vi har tagit med oss jordgubbar, vindruvor, bröd, ost och bubbelvatten och vaniljhjärtan, berättar Julia Gillros, som tar studenten från samhällsvetenskapsprogrammet med ekonomisk inriktning på Richard Steffen och Lisa Eksholm, handelsprogrammet på Elfrida Andrée.

Jordgubbskalas. Julia Gillros och Lisa Eksholm provsmakar picknickens jordgubbar.
Jordgubbskalas. Julia Gillros och Lisa Eksholm provsmakar picknickens jordgubbar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om