Södra hällarnas jätteträd offer för almsjuka

Nu hörs motorsågarna över Södra hällarna. Mer än 400 sjuka almar ska sågas ner de närmaste dagarna.

Karolina Sundblad och Amanda Magnusson Overmark synar stubben efter den jättelika alm som fällts på Södra hällarna. Stammen kommer att ligga kvar, men måste barkas för att inte sprida sjuka.

Karolina Sundblad och Amanda Magnusson Overmark synar stubben efter den jättelika alm som fällts på Södra hällarna. Stammen kommer att ligga kvar, men måste barkas för att inte sprida sjuka.

Foto: Per Leino

Visby2021-06-01 19:30

Av hänsyn till kattugglan i naturreservatet har Skogsstyrelsen väntat in i det sista med att avverka de sjuka träden på Södra hällarna. Nu är häckningen avklarad, och boet finns inte i några av de träd som ska sågas ned.

– Vi har haft tät kontakt med ornitologerna och själva varit ute och letat efter ett bo. Nu är det okej att börja, säger Amanda Magnusson Overmark från Skogsstyrelsen.

Det är i sista stund som arbetet med almarna kommer i gång. Om någon vecka börjar almsplintborren (som orsakar almsjukan) att flyga, och då sprids almsjukan.

Avverkningen vid Galgberget och Kärleksstigen som påbörjades förra veckan är redan klar. 31 sjuka träd har sågats ner och forslats bort.

I måndags började arbetet på Södra hällarna. Den som besöker naturreservatet den här veckan hör motorsågar i arbete. 

Man känner även brandrök som kommer från en eld där bark bränns. Bark har skalats bort från en jättelik alm som sågats ner. Trädet ska ligga kvar och då måste barken skalas bort. Det är under den som almsplintborren trivs. Arbetet utförs av sex personer från Naturnära jobb, det projekt som länsstyrelsen driver för att skapa arbetstillfällen med naturvård.

Arbetet pågår hela den här veckan, och eventuellt ytterligare några dagar. Totalt ska nära 400 sjuka almar sågas ner, och dessutom ett 50-tal träd som bedöms vara i riskzonen. Då är inte de allra minsta (under tio centimeters stam) medräknade. De klassas som sly.

– Vi kan komma att ta ner fler träd. Men det kommer inte att bli något kalhygge, försäkrar Karolina Sundblad från Skogsstyrelsen.

Medan de från Naturnära jobb tar hand om jättealmen sågar personal från Lillfole Skog & Ved ner sjuka träd. De ska transporteras bort och flisas för att sedan brännas vid värmeverket.

Sjuka almar har alltså funnits både söder och norr om Visby. Hur är läget inne i Visby?

– Det finns sjuka träd punktvis. Vi har upptäck almsjuka vid Paviljongsplan, och där har Region Gotland tagit bort några träd. Almarna i Almedalen och längs Strandpromenaden ser fina ut, säger Karolina Sundblad.

Alm är ett karaktärsträd och viktigt i många skyddade naturmiljöer. Sjuka träd har upptäckts i flera naturreservat och ängen, bland annat i Roma klosteränge, Hörsne prästänge, Allekvia änge i Endre, Alvena lindaräng i Vallstena och Bosarve lövskog i Sproge. Även skyddade alléer har drabbats, bland annat vid Roma kungsgård. Totalt har över 60 000 sjuka almar sågats ner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!