Återbruket på Återvinningscentralen har öppnat

Hela och rena saker som kommer in till Återvinningscentralen i Visby ska komma till nytta igen. Det är i alla fall tanken med samarbetet mellan teknikförvaltningen och dagliga verksamheten Överskottet.

Ingalill Gerber Lindgren på teknikförvaltningen håller i projektet. "Det är redan jätteuppskattat", säger hon.

Ingalill Gerber Lindgren på teknikförvaltningen håller i projektet. "Det är redan jätteuppskattat", säger hon.

Foto: Paula Zielinski

Visby2021-12-16 07:02

Återbruket är redan igång med en container där besökare på Återvinningscentralen kan lämna saker de inte behöver men som kan komma till glädje för någon annan. Och folk har varit snabba. För det är såväl soffor, stereoapparater som tältutrustningar och serviser därinne när GT är på invigningen.

– Vi vill helt enkelt ta vara på produkter som skulle ha gått till avfall så att de kommer till återbruk istället. Men vi är typ sist på det här, säger Ingalill Gerber Lindgren som är avfallsutvecklare på tekniska förvaltningen.

Idéen är alltså inte ny, men nu har den äntligen kommit till Gotland. Och det blir den dagliga verksamheten Överskottet som ska göra själva arbetet med att rengöra och testa prylarna så allt fungerar. Sen säljs sakerna hos dem på Hantverksgatan 4 i Visby och pengarna går oavkortat till den dagliga verksamhetens budget. Engagemanget från de som jobbar glöder.

– Det är roligt och det bästa arbetet. Man slipper åka så långt och vi har redan fått in många fina grejor, säger Kim Buskas på dagliga verksamheten Överskottet.

Kollegan Frida Larsson fyller i:

– Det är jättebra att vi får sälja vidare sakerna istället för att de slängs. Bra för miljön. Det finns säkert en del grejor som behöver lite färg som jag kan måla också, säger hon.

Man kommer kunna lämna mycket till Återbruket. Kravet är att det man vill bli av med är helt och rent. Öppettiderna är desamma som för Återvinningscentralen. Men man får alltså inte gå in och bara ta något.

– Vi måste veta att produkterna är säkra och kontrollerar dem. Det görs genom att Överskottet tömmer containern när den är full och kör prylarna till sina egna lokaler där allt undersöks. Sen kan man köpa dem där, säger Ingalill Gerber Lindgren.

Är det roligt?

– Det är ett superkul projekt. Det är det lättaste och skojigaste hittills. När jag kontaktade Överskottet blev de väldigt glada och tackade ja till att vara med direkt.

Verkar konceptet bli uppskattat?

– Ja, det är jätteuppskattat redan. Så det är jag verkligen helt säker på. Och vi kommer kunna utveckla samarbetet inom återvinning och återbruk med Överskottet i framtiden. Det bästa är förstås att det blir mindre avfall, säger Ingalill Gerber Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!