Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, så anmäldes 312 cykelstölder på Gotland förra året. Majoriteten av dessa anmälningar inkom under vår- och sommarmånaderna, och när högsäsongen för cykelstölder nu alltså dragit igång stämde GT träff med Håkan Larsson, gruppchef för stöd/service på Gotlandspolisen, i myndighetens cykelförråd i Visby för att prata om problemet.
Han säger att det är när fler cyklar kommer ut på gatorna som cykelstöldssäsongen drar igång på allvar. Det finns dock några ganska enkla saker man som cykelägare kan göra för att försvåra för bovar och banditer.
– Jag tycker att vi överlag är lite för dåliga på att låsa våra cyklar, och när vi väl gör det så gör vi det dåligt, säger Håkan Larsson, och utvecklar.
– En cykel som bara är låst med det fast monterade bakhjulslåset så är det väldigt enkelt för en cykeltjuv att bara lyfta upp cykeln och lasta den på en släpvagn eller i en lastbil. Köper man ny dyr cykel tycker jag att man samtidigt ska köpa ett godkänt vajer- eller bygellås så att man kan förankra cykeln i något när man låser den. Och när man gör det ska man förankra själva ramen, inte bara ett däck.
Spelar det någon roll var man ställer cykeln när man låser den?
– Ja, rekommendationen är att ställa cykeln på platser som är avsedda för just detta och där det rör sig mycket folk.
I dagsläget finns ett 80-tal upphittade eller beslagtagna cyklar i cykelförrådet, och detta är utöver ett 40-tal som redan övergått i polisens ägo.
– Det är lagstadgat hur sånt här ska skötas. När cyklarna stått här i tre månader utan att en ägare hittats så övergår hittegodset i polisens ägo, och just nu söker vi en aktör som kan sälja dem, berättar Håkan Larsson.
Ulf Nybom jobbar i polisens cykelförråd, och är alltså den som tar emot upphittade cyklar samt lämnar tillbaka dem till sina ägare, i de fall det är möjligt. Han delar Håkan Larssons känsla av att gotlänningarna slarvar mycket med sina cyklar.
– Det är inte bara en känsla, det är en stark känsla att det är så. Folk är inte tillräckligt rädda om sina cyklar, säger han.
Håkan och Ulf berättar att det bara är i omkring 15 procent av fallen som man lyckas hitta de rättmätiga ägarna till de stulna cyklar som hamnar i polisens förråd. Det finns dock en del saker som cykelägare kan göra för att öka chanserna att få återse sin cykel om den skulle bli stulen.
– Redan när man skaffar den så tycker jag att man ska ta en bild på cykeln samt på ramnumret. Då finns alla chanser att hitta ägaren om cykeln hamnar här hos oss. Ofta har man inte koll på de här sakerna, men ju mer kännetecken man kan ge oss desto större är chansen att man får tillbaka sin cykel. Skulle oturen vara framme är det givetvis också viktigt att göra en polisanmälan, säger Håkan Larsson.
Enligt ett pressmeddelande från försäkringsbolaget If är var 17 procent av de stulna cyklarna på Gotland förra året eldrivna, och mycket tyder på att den siffran kommer att öka de kommande åren.
– Elcyklarna är attraktiva för tjuvar, och det har främst med möjligheten att växla ut den till pengar att göra. Även batterierna kan vara värdefulla för tjuvarna, så lämna aldrig kvar det på cykeln när du ställer den någonstans, avslutar Håkan Larsson.