Birkagården öppnar dagverksamhet

Nu öppnar Birkagårdens nya dagverksamhet i källaren. ”I grunden är målet att det ska skapas en sorts livskvalité”, säger diakonen Michaela Kratz.

Diakon Michaela Kratz kommer leda arbetet med fokus på hälsofrämjande och rådgivning.

Diakon Michaela Kratz kommer leda arbetet med fokus på hälsofrämjande och rådgivning.

Foto: Joel Nilsson

Visby2023-04-24 20:45

Efter att den gamla stängdes för tre år sedan öppnar nu en ny dagverksamheten i Birkagårdens källare. Ansgar, som den nya mötesplatsen kallas, kommer att ha öppet tre dagar i veckan mellan klockan 10 och 15. För att möta behoven av en plats för människor att vara på under dagtid samarbetar Region Gotland och Visby domkyrkoförsamling.

Regionen går in med pengar för att tillsätta en handledartjänst, ansvarar för städning och sköter fastigheten. Det diakonala arbetet står Svenska kyrkan för. Diakonen Michaela Kratz, som tidigare jobbat med hemlösa i Stockholm, kommer att leda arbetet på Ansgar. Visby stadsmission och organisationen Hela människan kommer hjälpa till att stötta verksamheten och på sikt även volontärarbetare. 

– Tanken är att bli en hälsofrämjande verksamhet med fokus på både kost och det fysiska. Vi kommer försöka att ha läkare, fotvård och frisör här någon gång i månaden och erbjuda nyttig mat som grönsaker, frukt och annan vegetarisk kost, säger Michaela Kratz och fortsätter:

– Även själavård kommer vi naturligtvis ha, besökare ska kunna prata med mig utan att jag ställer några krav men det kan också bara vara någon som behöver en kram. I grunden är målet att det ska skapas en sorts livskvalitet.

undefined
Ingrid Dahlbäck hjälper ibland till med disken på Birkagården och är i positiv till den nyöppnade dagverksamheten. Hon tror att många kommer att komma dit för att träffas och umgås.

Tanken med den nya dagverksamheten är inte bara att det ska bli en plats att vara på för att få tiden att gå. Besökare ska kunna komma till Ansgar för att få rådgivning och stöd. Dessutom kommer det även erbjudas kreativa aktiviteter.

– Jag förväntar mig att folk som söker sig till oss också kommer vilja prata med mig. Självklart kastar jag inte ut någon som bara vill vila men det är inte tänkt att människor ska komma hit och inte behöva vara delaktiga i aktiviteterna vi erbjuder. Jag kommer även fråga besökarna vad de vill göra och kanske är det någon som vill använda sina talanger, till exempel inom måleri eller konst, säger Michaela Kratz.

undefined
Delar av styrgruppen för Birkagårdens verksamhet. Håkan Ericsson, ordförande socialnämnden, Inger Harlevi, kyrkorådets ordförande, Hanna Ogestad chef för individ- och familjeomsorgen i socialtjänsten och Anna Lundgren, domprost. De ser öppnandet av dagverksamheten som ett gott samarbete och hoppas att satsning kommer visa sig vara rätt.

Den gamla dagverksamheten stängdes under pandemin och sedan dess har regionen och domkyrkoförsamlingen sett ett behov av en plats för människor som annars inte har någonstans att ta vägen. Folk som till exempel behöver hjälp med att bli av med ett drogberoende eller få rådgivning i olika frågor. 

– Vi öppnar inte bara upp för hemlösa. Tiderna har ju förändrats och kanske finns det ensamstående föräldrar som behöver hjälp i olika frågor. Jag tänker föra samtal med besökarna, om någon till exempel frågar om ekonomisk hjälp så kan vi få veta varför och bistå dem att söka ersättning och bidrag. Även om man är familj med barn är man välkommen hit, det är öppet för alla, säger Michaela Kratz.

undefined
Ansgar kommer vara öppet tre dagar i veckan mellan 10 och 15.

Domprosten Anna Lundgren, också delaktig i arbetet med Ansgar, ser idag att många har det svårt att få ihop tillvaron och vill att människors ska erbjudas hjälp att komma ur den situation de hamnat i.

– Det finns ett behov, inte bara av en klassisk värmestuga och ett ställe att hänga på. Vi vill skapa ett ställe man kan komma till och göra saker, erbjudas hjälp och där besökare kan få kontakt med socialtjänsten och beroendeenheten som är tillgängliga på dagtid, säger hon och fortsätter:

– Vi vill ju inte att de här personerna ska hänga på Korpen eller andra platser utan ge dem ett alternativ. Vi behöver se till att det finns platser för alla människor att vara på.

Dagverksamheten Ansgar

Ansgar står för ”En Alkoholfri, drogfri och vapenfri Nära mötesplats för Samtal, Gemenskap, Ansvar för sig själv och Respekt för varandra”.

Lokalerna är öppna för besökare måndagar, tisdagar och fredagar mellan klockan 10 och 15.

Birkagården drivs av Visby domkyrkoförsamling i samarbete med Region Gotland, Röda korset och Hela Människan.

Är du intresserad av jobba som volontär på dagverksamheten kan du kontakta diakonen Michaela Kratz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!