Nu renoveras ett av Visbys innerstads mest unika hus

De senaste tre åren har Burmeisterska huset i Visby restaurerats och stora, tidigare dolda, väggmålningar har tagits fram. "Drömmen vore att kunna ha visningar här", säger Region Gotlands fastighetsingenjör Conny Pettersson.

När Burmeisterska huset köptes in av Visby stad 1904 bytte man ut flera av de gamla kakelugnarna mot stenspisar som hämtades från olika håll. I huset finns nu tre stycken, som alla restaurerats.

När Burmeisterska huset köptes in av Visby stad 1904 bytte man ut flera av de gamla kakelugnarna mot stenspisar som hämtades från olika håll. I huset finns nu tre stycken, som alla restaurerats.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-10-01 09:52

Det ligger vid ett av Visbys största gångstråk, men väldigt få får möjlighet att besöka det. Burmeisterska huset vid Donners plats byggdes 1654 av köpmannen Hans Burmeister. Den var en av flera köpmansgårdar i Visby innerstad, men den enda som finns kvar i dag från den tiden.

Med bidrag från länsstyrelsen kunde husets ägare Region Gotland inleda en restaurering där man de sista tre åren stoppat läckande tak och lagat fönster. Och inte minst tagit fram de unika vägg- och takmålningar från 1600-talet som pryder husets interiör.

– Tidigare var innerväggarna i stort sett helt svarta. Nu har man tagit fram färger och förtydligat, säger Conny Pettersson, fastighetsingenjör på Region Gotland, när GT får en rundvisning i huset.

Målningarna som kommit fram och konserverats har uteslutande bibliska motiv. Hans Burmeister som lät bygga huset hade några år tidigare flyttat till Gotland från Lübeck. 

Målningarna utfördes av Johan Bartsch, som på 1600-talet målade både i andra Visbyhus och i kyrkor på ön. Förgyllda textrader på väggarna är på tyska och tagna ur bibeln.

– Tyskarna är som galna i det här, säger Conny Pettersson.

På målningarna syns bland annat Moses i vassen. Där finns också män med vapen och vyer av skepp på havet.

– Man kan gå i timmar och titta och fundera på de här målningarna, säger Conny Pettersson.

Delar av målningarna tycks ha en del humor också. Ett av de mer udda motiven föreställer en kvinna i ett hörn som är så mörkt att kameran inte klarar att ta en bild.

– Hon står med baken mot en eld och lyfter på kjolen så att det ser ut som att hon värmer rumpan, säger Conny Pettersson.

Hans Burmeister hann bo i Burmeisterska huset i 25 år innan han avled 1681. Frun Karin fick då ta över affärsverksamheten och drev den fram till sin död 1703. I bottenplan fanns försäljning och i uthus och på vinden var det varulager. 

Huset gick sedan i arv inom familjen till 1851. Ett par andra ägare passerade fram till sekelskiftet. 1904 var huset till salu. Generalkonsul Jean Jansson var spekulant och det ryktades att han ville flytta delar av huset till ett privatpalats i Stockholm han höll på att renovera. 

Men gotländska konstnären Carolina Benedicks Bruce startade en insamling och skänkte 10 000 kronor så att Visby stad kunde köpa huset för 35 000 kronor.

Efter en renovering startade Gotlands turistbyrå sin verksamhet i huset. Där såldes souvenirer och vykort fram till 1993 då turistbyrån flyttade till i Donnerska huset.

Sedan dess har huset inte nyttjats i någon större utsträckning, förutom under Almedalsveckan på senare år då regionen själv använder huset.

Burmeisterska huset är unikt i Visby och har ett stort historiskt värde. Men att visa det för allmänheten är svårt i större skala. Framför allt på grund av brandskyddsregler.

– För att ha öppet måste det byggas en utrymningsväg med en yttre trappa från övervåningen. Som det är i dag kan vi bara ha en mindre mängd personer inne på bottenvåningen, och då måste det också stå en vakt i dörren som håller koll, säger Conny Pettersson.

Conny Pettersson har jobbat med regionens fastigheter under många år. Han tror det är viktigt att Burmeisterska huset blir kvar i regionens ägo för att inte riskera att bli en privat och ännu mer stängd fastighet.

– För några år sedan hade jag målet att huset skulle kunna öppnas för visningar innan jag går i pension, men det kommer inte ske. 

Conny Pettersson visar runt i de gamla 1600-talsmiljöerna i Burmeisterska huset.
Conny Pettersson visar runt i de gamla 1600-talsmiljöerna i Burmeisterska huset.
Burmeisterska huset

Handelsmannen Burmeister sålde allt möjligt från sitt hus på Strandgatan. En lista från 1661 visar att sortimentet innehöll bland annat salt, tyger, vin, torkad fisk, speglar, såpa, kryddor, frukt, krut, bläck och papper.

När Visby stad blev ägare till huset 1904 gjordes flera ändringar. Man avlägsnade en gulmålad ytterpanel och baldakiner över ytterdörrarna. Ett modernt tak av bleckplåt ersattes med tegeltak, fönstren gavs blyinfattade rutor och moderna kakelugnar ersattes med öppna spisar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!