Det är omfattande renoveringar som planeras för Visby södra vattenverk, och nyligen fattades ett inriktningsbeslut som gör gällande att personal, lager och verkstäder ska flyttas till Visby norra vattenverk.
Susanne Bjergegaard-Pettersson är VA-chef på teknikförvaltningen:
– I år är det 100 år sedan vi började bygga vattentornet i Visby, så det är väl dags nu att tänka framåt. Vi behöver få in mer vatten i Visby men vi behöver även visa på beslut om varifrån vi levererar vårt vatten. I dag har vi två ställen, Visby södra och Visby norra, men för att få plats med att ta emot vatten söderifrån, från den nygamla vattentäkten som vi fått förnyat tillstånd på i Vibble och från gråvatten som ska renas på kommande Visborg, så behöver vi flytta om lite och vi behöver nya pumpar och ledningar och annat smått och gott.
Regionen har ett stort projektet "Visby framtida dricksvattenförsörjning" som i sig består av hur många små projekt som helst, enligt Susanne Bjergegaard-Pettersson.
På grund av K-märkningen vid dricksvattenverket kan regionen inte ändra hur mycket som helst, utan de gamla byggnaderna måste stå kvar.
– Arbetet kommer att påbörjas nu i vår, men först är det vissa upphandlingar som måste göras och som alltid tar sin tid, men själva ombyggnationen är tänkt att påbörjas efter semestrarna. Inledningsvis blir det provisoriska lokaler för driftspersonalen. Vi ser att det inte går att bygga om de gamla lokalerna så att vi kan få till en bra arbetsmiljö med till exempel omklädningsrum för båda könen, vilket är en anledning till att vi flyttar personalen till Visby norra där vi redan har industrifastigheter.
Regionen behöver se över om det finns några nya grundvattentäkter som de själva, eller snarare Sveriges geologiska undersökningar ännu inte hittat. En överkapacitet behöver byggas in som säkerhet i de fall man kommer kunna rena vatten från något träsk eller om någonting sinar.
– Vi har sett stora klimatvandringar de senaste åren med sjunkande grundvattennivåer, men vi är ju inga experter på grundvatten, utan vi får förlita os på geologiska undersökningar och SMHI. Men någon form av överkapacitet kommer vi behöva så att vi kan tåla att något försvinner, och det är själva syftet med det större projektet.