Den här artikeln ska handla om framtiden inom Visby domkyrkoförsamling, om vem som ska bli ny domprost. Men vi kan inte ignorera elefanten i rummet: De senaste månadernas konflikter.
Samma dag som den här intervjun görs har GA publicerat resultatet av företagshälsovården Avonovas rapport om arbetsmiljön i församlingen. Där går det bland annat att läsa:
”Flera av de intervjuade uppger en oro kopplad till repressalier om man inte håller med kyrkorådets ordförande generellt..."
En kritik som kyrkorådets ordförande, Inger Harlevi, dementerar å det bestämdaste. Några repressalier har aldrig förekommit, menar hon.
Djupare än så tänker GT inte dyka i höstens konflikter denna gång, de går att läsa spaltmeter om i arkivet. Men, en fråga måste ställas:
Oavsett om du agerat fel eller ej får du hård kritik, både internt och från allmänheten. Vad är det som gör att du vill fortsätta som ordförande?
– Ljuset segrar alltid över mörkret. Det räcker med en liten låga, för att lysa upp ett kompakt mörker. Det har jag alltid med mig.
Nu riktar vi blicken framåt. Sedan en tid vikarierar Anna Lundgren som kyrkoherde i Visby domkyrkoförsamling. I fredags behörighetsförklarades hon av domkapitlet, vilket gör att hon kan övergå till rollen som tillförordnad domprost, och under tisdagen fick hon även stiftsstyrelsens stöd. Nu är det bara upp till kyrkorådets arbetsutskott att anställa henne som tillförordnad domprost, och det kommer de att göra den 25 januari, berättar Inger Harlevi.
Anna Lundgren kommer närmast från Uppsala, där hon arbetade för Svenska kyrkan på nationell nivå. Hon växte upp i När, där hennes pappa var präst, och för ett år sedan flyttade hon tillbaka till Gotland.
– Jag är jätteglad att Anna tagit på sig det här. Hon har en gedigen erfarenhet och väldigt goda ledaregenskaper, som hon fått visa prov på de här månaderna när hon varit kyrkoherde, säger Inger Harlevi.
Under de senaste månaderna har Anna Lundgren bland annat sett till att få bort det vite som hängde över dem från Arbetsmiljöverket.
– Hon har både entusiasmerat personalen och städat upp, med ett glatt humör. Det betyder mycket. Nu finns arbetsglädje i församlingen.
Så småningom ska tjänsten som domprost lysas ut.
– Men vi kommer inte att göra det i brådrasket, säger Inger Harlevi och fortsätter:
– Vi har inte haft en normal verksamhet på fyra månader. Låt det gå några månader, sedan får vi känna efter. Nu måste medarbetarna få arbetsro.
Annas Lundgrens förordnade sträcker sig över hela året.
– Är det så att vi skulle bli klara innan upphör hennes förordnande.
Vad ska den nya domprosten ha för egenskaper, som inte Mats Hermansson eller Elisabeth Ström har?
– Den frågan får vi börja penetrera nu. Det är tillsättningsnämnden som fastställer profilen.
Inger Harlevi understryker att föregångarna uppfyllde den kravprofil som fanns vid respektive rekrytering.
– Mats Hermansson hade i uppdrag att öppna kyrkan och sänka trösklarna, det gjorde han till punkt och pricka. Elisabeth Ström rekryterades för att skapa struktur, det gjorde hon.
Så Hermansson öppnade kyrkan, Ström skapade struktur. Vilket är det gyllene ordet för nästa domprost?
– Medarbetarperspektivet, i en tydlig struktur.
Finns det verkligen någon som klarar av uppdraget som domprost i Visby?
– Absolut!