De senaste tio åren har Mia Sorby Haddad, 35, arbetat på Stockholmspolisen, varav åtta år inom jourverksamheten.
– Vi jobbade med allt som skedde här och nu; från ringa stölder till mord. Den biten kände jag som min egen ficka. Det här blir nytt, det känns jättekul, säger hon när GT träffar henne på polisstationen i Visby.
I maj tillträdde Mia Sorby Haddad som chef för den nystartade bedrägerigruppen på Gotland, som tillhör Polisregion Stockholm. I september anslöt sex personer och i november utökas den med ytterligare fem.
– Den här brottskategorin är tyvärr väldigt växande.
Redan nu har den regionala utredningsenheten planer på att etablera ytterligare en bedrägerigrupp på Gotland, och även IT-forensiker och eventuellt andra utredare.
– Vi är i starten och vill växa.
Under 2021 anmäldes nästan 200 000 bedrägeribrott i Sverige.
– Den här typen av brott kan man begå hemma, man behöver inte råna en butik. Man kan sitta framför datorn, ringa ett samtal och vips, så har man 500 000 på kontot, säger Mia Sorby Haddad.
Att bedrägerigruppen startats här beror inte på att gotlänningar är särskilt drabbade, utan Visbygruppen utreder även brott som begås i Stockholm.
De som drabbas värst är de äldre.
– Vi jobbar hårt med brottsförebyggande åtgärder för att få särskilt äldre att tänka sig för.
Den senaste tiden har polisen sett en ökning av vad de kallar ”dotter-son-moduset”. Då utger sig bedragaren för att vara en dotter, son eller ett barnbarn som påstår sig ha bytt mobilnummer och behöver hjälp med att betala en räkning, då hen saknar bank-id på nya telefonen.
– Bedragaren ber då den anhöriga att legitimera sig med bank-id, vilket gör att bedragaren kan länsa kontot, förklarar Mia Sorby Haddad och fortsätter:
– Så var uppmärksam, och ring upp. Om personen skriver att hen inte ha tid att prata är någonting lurt.
Samtidigt som bedragarna framförallt riktar in sig på att komma åt de äldres pengar, utnyttjas unga på ett annat sätt.
– Det blir allt vanligare att deras konton utnyttjas. Ett exempel är att ungdomen får 1 000 kronor via Swish, sen blir ungdomen ombedd att swisha pengarna vidare eller ta ut dem i en bankomat. Där och då kan man ha begått ett penningtvättbrott utan att veta om det. Så var försiktig med vem du tar emot pengar från, säger Mia Sorby Haddad och avslutar:
– Känns det inte rätt – kontakta din bank och polisen, om du misstänker att du blivit utsatt för brott.