För att samla och uppmärksamma alla som jobbar inom den gotländska krognäringen har Gotlands internationella företagarförening (Giff) tagit initiativet till en restauranggala.
– Restaurangnäringen är något vi ska vara stolta över på Gotland, med dess bredd och så många arbetstillfällen den skapar framförallt för unga och nyanlända. Främst är det här ett tillfälle att ge något tillbaka till medlemmarna, säger krogprofilen Egil Grönberg som tillsammans med Robin Ingelse kommer leda galan.
Branschtillställningen arrangeras på Donners Event. Åtta priser delas under kvällen ut i kategorier som exempelvis årets veteran, årets krognykomling, årets pizzabagare och ett nyinstiftat hederspris.
– Det känns jättekul att dela ut priser i kategorier som inte är de vanliga, vi går lite utanför boxen, säger Egil Grönberg och understryker att man inte behöver tillhöra någon av Giff:s 94 medlemsföretag för att ha möjlighet att prisas.
– Galan är till för alla restauranger på Gotland.
En speedtävling med några av Gotlands bästa bartenders kommer också att avgöras under kvällens gång.
Utöver galamiddag och prisutdelning bjuds det också på musikunderhållning med delar av bandet King Kong som husband.
– Och efter galan så fortsätter festen, säger Christine Hjertsson.
Intresset för galan har varit stort, de ordinarie 200 platserna gick snabbt åt och har utökats med ytterligare ett 40-tal platser.
– Det är jätteroligt med det här intresset direkt, ambitionen är ju att galan ska bli ett årligt återkommande arrangemang och växa ytterligare, säger Christine Hjertsson.
Mångfald är en mycket viktig del i Giff, bland föreningens medlemmar finns mer än 50 nationaliteter representerade.
– Det avspeglar bredden på det gotländska restauranglivet väldigt väl och den entreprenörandan är något vi på Gotland ska vara stolta över, säger Egil.
– Det har blivit en förening där det är väldigt mycket multi-kulti, och ingen är finare än någon annan. Det handlar inte om att åka på tryffelsafari utan mer om att ses, hjälpas åt och höja varandras kompetens, säger Ellen Kanellos.
Att galan går av stapeln på en måndag är ingen tillfällighet, då det är restaurangbranschens helgdag.
– Vi jobbar ju i regel när andra är lediga och är själva lediga när andra jobbar, säger Egil Grönberg med ett skratt.