Ny lekplats för miljoner – blir godisland

Godsaker blir temat för den nya lekpark som snart ska stå klar i Visby. En stuga formad som jordgubbe och ett staket med godisklubbor utlovas, där den populära tubrutschen ändå blir kvar.

Projektledare Claes Friberg och landskapsarkitekt Julia Grundberg berättar att temat på lekparken blir godsaker, med jordgubbsstuga och staket med godisklubbor.

Projektledare Claes Friberg och landskapsarkitekt Julia Grundberg berättar att temat på lekparken blir godsaker, med jordgubbsstuga och staket med godisklubbor.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-04-10 05:30

Nyheten i korthet

  • Region Gotland investerar i nya lekparksteman för att förbättra upplevelsen för öns barnfamiljer. Nästa park på tur är Bingeby, som ska förvandlas till ett godistema.
  • Lekparkens uppgradering, värd 2,5 miljoner kronor, startar nu och planeras vara klar i början av juli. Den kommer att inkludera funktioner som en jordgubbsformad lekstuga, gungor som polkagrisar och ett godisklubbstaket.
  • Initiativet, som är en del av en större satsning på barnens rättighet att leka och skapa trygga miljöer, syftar till att främja barnens psykiska hälsa.

Det har gått 30 år sedan attraktionerna vid "stora kullen" och lekparken inne i Bingebyområdet kom på plats. I en större satsning på öns barnfamiljer fortsätter Region Gotland att bygga om lekparkerna. Efter Tallunden och Havderlunden är det Bingebys tur.

undefined
Projektledare Claes Friberg och landskapsarkitekt Julia Grundberg berättar att temat på lekparken blir godsaker, med jordgubbsstuga och staket med godisklubbor.

Tallunden fick en klätterpyramid, en drake och en båt. Havderlunden ett stort skepp i trä. Vid Bingeby är det godsaker som blir temat.

– Vi hade en dialog med barnen på Tjelvarskolan och två förskolor, de fick vara med och önska, säger Julia Grundberg, landskapsarkitekt på Region Gotland, som formgett den nya satsningen.

undefined
Här är stugan som jordgubbe och prov på polkagrisfärgen, i ett montage som regionen har gjort för att visualisera hur det kan se ut.

Två och en halv miljon kronor läggs nu på lekparken, där byggstart sker i dagarna med målet att vara klara i början av juli. Parken kommer fortsatt att delas i två, av en gång- och cykelbana. Den mindre delen får ett tema med naturlek, buskar, en gunga och spänger för barnen att gå på.

– Den större ytan blir mer hopdragen. Tubrutschen blir kvar och nedanför den en småbarnsdel med en lekstuga som ser ut som en jordgubbe. Snurrgungan blir kvar men målad som en polkagris. Klätterställningen blir svart som lakrits och kompisgungan blir också polkagrismålad, säger Julia Grundberg och berättar att staketet som omgärdar lekplatsen ska bestå av godisklubbor.

undefined
Godisklubborna som ska pryda staketet runt lekparken.

En ny hög gunga med längre rep ska ge större pendelrörelser. En sittbänk ska formas som ett äpple, andra målas som engelsk konfekt.

Den nya lekparken får skyddande buskage, dit den som vill vara ifred kan dra sig undan.

– Alla leker inte på samma sätt och alla vill inte vara i centrum. Vid buskagen kan man leka utan att bli uttittad, säger Julia Grundberg.

undefined
När Region Gotland bygger ny lekpark vid Bingeby är temat godsaker. Julia Grundberg är landskapsarkitekten som skapat allt.

Genom den populära tubrutschen gör projektledaren Claes Friberg ett provåk.

– Jag tror att det här kommer att bli jättebra. Julia är bra på att hitta på och att få ihop det. Min förhoppning är att det här ska bli en populär lekplats och ett besöksmål, säger han och menar att olika teman på olika parker kan locka till besök och att ta sig runt och utforska dem.

Barnens rättighet till lek och att skapa trygga miljöer att samlas på har varit drivkraften.

– Att träffas och leka främjar den psykiska hälsan, säger Julia Grundberg.

Efter Bingeby väntar lekparken i Vibble, och längre fram förhoppningsvis även Slite, på att få del av satsningar.

– Som det är just nu är det ett tufft läge för regionen, där varje projekt är vägt på guldvåg, säger Claes Friberg.

undefined
Så här är lekparken vid Bingeby tänkt.
undefined
Claes Friberg och Julia Grundberg berättar att den populära tubrutschen blir kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!