Det handlar om Wolt, en matleverantör som i dagsläget finns i ett 30-tal svenska städer. Enligt Wolts vd, Johan Grönvall, är Visby en del av bolagets expansion under våren med ett stort antal nya etableringar i landet.
– Visby är vår första stad utanför det svenska fastlandet, men inte minst en del i att förstärka och utöka till östkusten tillsammans med städer som Kalmar, säger Johan Grönvall.
Lanseringen i Visby sker 29 maj, och har föregåtts av ett flera månader långt arbete med att knyta till sig såväl restauranger och andra företag som leverantörer som ska köra ut mat och andra varor, så kallade kurirer.
I dagsläget ska cirka 50 restauranger och andra matställen i Visby ha anslutit sig, enligt Wolts vd.
– Det har varit ett stort intresse vilket är jättekul. Visby är en av de städer med flest restauranger räknat per invånare, säger Johan Grönvall.
Inför lanseringen har bolaget skrivit kontrakt med ett 30-tal kurirer. Till skillnad från redan etablerade Foodoras matbud, är dessa inte anställda. Den som vill leverera för Wolt gör det antingen som egen företagare eller egenanställd, två olika anställningsformer som har gemensamt att man själv ansvarar för att betala pensionsavgifter, men också att man ska ha tillgång till eget fordon för leveranser.
Johan Grönvall säger att merparten av de som jobbar som kurirer, tar uppdragen för att dryga ut sin inkomst vid sidan av annat arbete eller studier. Han hänvisar till den Novus-undersökning som företaget själva beställt, och som visar att åtta av tio kurirer föredrar Wolts arbetsmodell.
– Åtta av tio vill ha den här flexibiliteten som modellen bygger på. Och utan nöjda kurirer skulle det här inte fungera, säger han.
Wolts villkor har ifrågasatts av fackförbund och andra arbetstagarorganisationer, inte minst under våren i takt med att företaget expanderat till fler svenska städer. Kritikerna menar att syftet med deras modell bara handlar om att pressa ned lönerna – med risk för arbetarnas trygghet och sämre arbetsmiljö som följd.
Enligt Johan Grönvall är det dagens system, och den svenska modellen, som behöver uppdateras, i takt med att arbetsmarknaden förändras.
– Det är viktigt att den här typen av arbeten, som erbjuder sysselsättning till väldigt låga trösklar, kan ingå i systemet på något sätt. Det är också något som diskuteras på riksdagsnivå, säger han.