När köerna var som längst fick kvinnor med problem vänta mer än ett år på operation vid Visby lasarett. Nu får de snabb hjälp direkt på mottagningen. Ett projekt kallat MOP, mottagningsoperation, påbörjades för ett drygt år sedan men har nu skalats upp. Sedan november har antalet operationsdagar ökat tack vare en ny metod. Sedan dess har 13 kvinnor opererats.
– Fler kvinnor söker i dag för besvär efter förlossningsbristningar, säger gynekologiläkaren Michelle Ek.
Tillsammans med Lisa Bandelin är hon opererande läkare i teamet. Framfall och inkontinensproblem kan kvinnor ha gått med i många år, och lidit i det tysta, utan att söka hjälp.
– Yngre kvinnor är mer medvetna, med all rätt, och förväntar sig att bli bättre mottagna, säger Michelle Ek och uppmanar alla kvinnor som upplever problem i underlivet att söka hjälp.
Innan teamet började fick sjuksköterskor och undersköterskor, som redan jobbade på avdelningen, vidareutbildning. Bland annat i hur patienterna ska sövas, en lättare sövning där de fortfarande andas själva under operationen och inte befinner sig i fullständig narkos.
– Patienterna trycker själva på en knapp, för att få små doser lugnande, säger Mona Löfström som har bistått teamet med mycket av kunskaperna kring sövningen, och förklarar att själva operationen i underlivet sedan görs under lokalbedövning.
Redan för tio år sedan började narkossjuksköterskan Mona Löfström arbeta med så kallad patientstyrd sederingsverksamhet, då i Linköping. En sådan sederingspump, med en knapp där patienten själv kan förse sig med den dos som sjuksköterskorna lagt in, köptes i höstas till gynekologiska mottagningen.
Två rum har utrustats för dagoperationer, bland annat med en kamera som kan föras in i livmodern, så kallad hysteroskopi. Spiraler som har fastnat och polyper i livmodern visas på en monitor för den läkare som opererar.
Hittills är alla mycket nöjda, såväl de kvinnor som opererats som de i teamet själva. För patienterna är dramatiken betydligt mindre att få ingreppet gjort på avdelningen, av den personal man redan känner till, och de flesta kan gå hem bara timmar efter ett ingrepp.
– Alla har varit jättenöjda och säger att de har känt sig trygga, säger sjuksköterskan Johanna Weström, tillsammans med kollegan Evelina Knutas utbildad i sövningen.
Undersköterskan Pia Uddin har tidigare jobbat på operation i flera år.
– Jag kan instrumenten och servar med det de behöver under operationen, säger hon, medan kollegan Camilla Buskas förklarar att hon dokumenterar när en operation ska börja och sluta, och fungerar som länk med avdelningen utanför operationsrummet.
Att arbeta nära i ett team har stärkt personalgruppen och gett alla ökad arbetsglädje.
– Vi har fått jättemycket stöttning från vår chef och positiv respons från andra kliniker som vill hjälpa till, säger läkaren Lisa Bandelin entusiastiskt och förklarar att köerna till den vanliga operationsavdelningen nu har kunnat kortas.
Eftersom de två nya operationsrummen och sederingspumpen bara används två dagar i veckan finns möjlighet att utföra andra mindre operationer, som manlig sterilisering.
– Vi har fått positiv respons även utifrån, säger Mona Löfström medan Michelle Ek berättar att kollegor i Nyköping, och från jätten Södersjukhuset i Stockholm, med mer än 8 000 förlossningar om året, har hört av sig för att få komma på studiebesök.