Sjöfartsverket har totalt sju räddningshelikoptrar som är placerade på landets fem baser. Men ganska ofta måste basen i Visby hållas stängd för att det saknas tillgänglig helikopter. Senast i januari i år var basen i Visby stängd under flera veckor när myndigheten bara hade fyra helikoptrar att tillgå.
För att klara det livräddande uppdraget anser Sjöfartsverket att det krävs ytterligare en räddningshelikopter. Planen är att den nya helikoptern ska tas i bruk 2024.
– Vi tycker att vi får gå ner till tre eller fyra baser för ofta och att vi då får för långa flygtider. Och det är oftast Gotland som får stänga, säger Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.
Sjöfartsverkets verksamhet finansieras till 70 procent av avgifter från handelssjöfarten, 20 procent av uppdrag åt andra, exempelvis andra statliga myndigheter, samt genom forskningsmedel och 10 procent av statliga anslag.
Katarina Norén anser att sjöräddning, fritidsbåtsjöfart samt kanal- och slussinfrastruktur ska finansieras helt av statliga medel.
– Vi vill dubbla våra anslag, vi skulle vilja att det utgjorde cirka 20 procent. Eftersom anslagen inte räcker till så får handelssjöfarten till viss del finansiera även det här, säger Katarina Norén.
Oavsett om anslagen höjs eller ej kommer handelssjöfarten få höjda avgifter i september och sedan ytterligare under nästa år.
– Därefter får vi bara höja med inflationen. Vi kommer att höja avgifterna så mycket vi kan och till slut kommer pengarna inte att räcka. Vi måste få ett höjt anslag för att det ska gå ihop på sikt.
Sjöfartsverket vill att staten höjer de årliga anslagen med 220 miljoner per år, varav räddningshelikoptern slukar en stor del. Totalt förväntas investeringarna i räddningshelikopterverksamheten att uppgå till 194 miljoner de närmaste tre åren, varav inköpet av den åttonde helikoptern väntas landa på 180 miljoner kronor.
– Den här helikoptern är viktig för Gotland, eftersom det är den bas vi har möjlighet att stänga utifrån det svenska perspektivet. Vi når ju Gotland via Norrtälje och Kristianstad, men vi vet att gotlänningarna är utsatta.
Förutom ny helikopter vill Sjöfartsverket byta ut alla isbrytare inom kort, eftersom de lever på lånad tid. Dessutom vill verket att regeringen finansierar omställningen till en fossilfri fartygsflotta fram till 2045, vilket omfattar cirka 100 fartyg.