Ny reko-ring startas — medlemmar strömmar in

Visby får en ny reko-ring. Suget efter lokalt producerad mat som köps utan mellanhänder ser ut att fortsätta växa.

Reko-ring Gotland, Anette Nilsson hämtar kött från Cecilia Olsvenne Hejdenberg. Den ursprungliga Facebookgruppen där beställningarna sker har nu över 5 000 medlemmar.

Reko-ring Gotland, Anette Nilsson hämtar kött från Cecilia Olsvenne Hejdenberg. Den ursprungliga Facebookgruppen där beställningarna sker har nu över 5 000 medlemmar.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2019-10-23 19:22

Producenterna ställer upp sina bilar på parkeringsplatsen framför Järn AB Södertorg och kunderna hämtar sina varor. Reko-ringen i Visby har blivit allt med populär. Facebookgruppen som knyter samman producenter och köpare har växt och har nu över 5 000 medlemmar. 

– Jag har elva beställningar och kommer att sälja för lite över 4 000 kronor i kväll, säger Cecilia Hejdenberg, som administrerar gruppen, en torsdag i oktober. 

Varorna lämnas ut vid Järn AB Södertorg på  torsdagar. Sättet att köpa närproducerat har blivit så populärt att många frågat om ännu ett utlämningsställe, den nya platsen för utlämning blir framför stora Coop på Stenhuggaren i Visby, samma dag. 

– Många har önskat en tidigare tid för att de slutar jobbet tidigare och bor utanför stan. De vill inte stanna kvar för att vänta in utlämningen, säger Cecilia Hejdenberg.

Hon föder upp lamm och nöt på Olsvenne gård i Näs. Gruppen startades 2014, men idén bakom fenomenet reko-ring föddes i Frankrike. En lantbrukare tog med den till Finland, förfinade den och gav den namnet ”reko”, som i det här fallet står för ”rejäl konsumtion”.

– Tanken är att producenterna ska få ordentligt betalt för sina varor. Det här är förstås inte intressant för de stora producenterna, men för de små kan det ge möjligheter. 

I reko-ringens regler står att leverantörerna ska sköta sig när det gäller moms samt regler från Livsmedelsverket och liknande. Facebook-grupperna heter REKO Visby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!